16. marraskuuta 2011

haaveissa vainko oot mun?
... nyt alkaa jo haaveilu ensikesästä, sitä kun on kukkapöhkö, pitäisi varmaan olla oma osastonsa näille jutuille. :) Sinivaleunikon taimet, jotka sain kukkaystävältäni, istutin syys-lokakuun vaihteessa, löysin mielestäni niille hyvän paikan puolivarjosta. Tämä Kiinasta peräisin oleva kasvi on tunnetusti hieman vaatelias, mutta ystävälläni on kukkinut ja kasvanut tosi komeasti jo vuosia, kuvasin hänen kukkapenkistään. Sen siemeniä laitoin lavaan kylmäkäsittelyyn ja toivon että sieltä keväällä pilkistää taimia.


Ostin kesällä yhden sinikämmenen (Glaucidium palmatum) taimen, tämä kasvi on kotoisin Japanista, kasvaa siellä yleisesti rehevissä lehtomaisissa paikoissa isompien puiden aluskasvina. Kukat ovat siniset, vaaleanpunaiset tai valkoiset ja nousevat kauniisti lehtien yläpuolelle, itse ihastuin suunnattomasti kauniisin siemenpähkylöihin, jota muodostuvat kukinnan jälkeen. Pitäisi menestyä näilläkin korkeuksilla, tietenkin paikasta riippuen. Minä laitoin sen varjoisaan, ravinteikkaaseen multaan, isojen pensaiden katveeseen, saapa nähdä kuinka käy.


Tässä sitten sinikärhö,Tommolan tilalta, pensasmaisesti kasvava, tämä on minulle aivan arvoitus millainen tästä tulee. Nyt on aika peittää se talveksi, laitan havukerroksen päälle, ainakin puutarhuri antoi sellaiset ohjeet. Kasvaa noin 80 cm korkeaksi ja sopii esim. pionien sekaan, saa sieltä tukea kasvaessaan, kärhöjen tapaista. Siihen pitäisi myöskin tulla kauniita sinisiä kukkia aikanaan. Hyvin rehevästi ainakin kasvoi istutuksen jälkeen, joten toivottavasti juuristo on kehittynyt talvenkestäväksi.
Tarhajuoru l. virginiankolmiokukka, vei sydämeni, kun näin sen Tommolantilan puutarhalla. Tämäkin kuuluu talvisuojattaviin meidän korkeuksilla, ainakin aluksi, voihan se sitten alkaa vuosien saatossa viihtyä ilman suojaustakin. Kasvaa noin 60-80cm korkeaksi ja suositellaan kosteikkojen viereen mm., mutta itselläni se on aivan perinteisessä kukkamaassa. Tässäkin on kauniin sinisen sävyiset kukat, kasvia on myös kaksiväristä ja syksyllä näin syklaaminpunaisen, joka on uusi ja puutarhallakin vasta tulossa oleva väri.  Kukkia on latvassaan runsaasti sarjana ja joka päivä se aukaisee uusia pikkukukkiaan, eilisten kuihtuessa pois. Kukan muoto on hurmaava, kolmiterälehtinen ja tuo keskustan rakennelma on huikea. Makrokuvaajalle unelmakohde :)

Kovin on sinisävyisiä nämä minun tämänkertaiset kukkani, mutta löytyyhän sitä paljon muitakin värejä. Nyt tulevan talven mittaan on mukavaa kirjoitella muistiin tietoa kasveista ja paneutua oikein kunnolla kesäisiin kuviin ja istutuksiin ja hoitoonkin. Tämän sysäyksen sain eilen, kun kiertelimme ystävän (SOL13) kanssa pihamaata ja tuntui tosi hienolta kerrata menneen kesän puuhaamisia ja kasvilöytöjä. Mutta näistä minä haaveilen jo... ja jatkoa varmaan seuraa sopivin väliajoin...välillä sitten valokuvataan..väkerrelään yms...

3 kommenttia:

 1. Kauniita ja harvinaisia. Osa on minulle ihan uusia tuttavuuksia.

  Puutarhurilla on aina kukat mielessä, tiedän tunteen:)

  VastaaPoista
 2. No, nyt onnistuin! Kiva,kun pistät faktatietoa kasveistasi. On mukava seurata niiden erikoistenkin memestymistä näillä leveyksillä!

  VastaaPoista
 3. ahk: hienoa, kun sait kommentin jätettyä! Ei aina helppoa ole tää bloggaaminen... olis kehitettävää tuolla bloggerin puolella :) Joo, jotenkin on kiva itsekin kerrata noita kasvijuttuja...valmiiksi kevättä varten :)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)