5. marraskuuta 2011

iltapäivän hämärää

Kello on vartin yli kolme iltapäivällä. Hämärä alkaa verhota maisemaa. Aamulla aurinko värjäili taivasta, johon nousemassa olevat pilvet piirtelivät raitojaan mutta vähitellen taivas kuitenkin umpeutui ja navakka tuuli aloitteli puhaltelemaan viileitä henkäyksiään. Puolenpäivän jälkeen vein haudalle kynttilän. Moni muukin oli lähtenyt jo liikkeelle samoissa merkeissä, välttääkseen illan ruuhkan. Illan tunteina kynttilät valaisevat kauniisti haudoilla ja tuovat edesmenneet läheisemme lähemmäksi, ikäänkuin eivät poissa olisikaan, ajatukset viipyilevät muistoissa ja yhteisissä tuokioissa. Tämä hämäryys saa mielen herkemmäki ajattelemaan asioita, haikeutta, surua, onnea, iloa, tulevaisuuden näkymiä tai ihan vaikka vaan huomista päivää...tai sitten eilistä. Siinäkin on miettimistä, kuinka kaikki menikään niinkuin meni. 
Syksyn hämärä on erilaista kuin kevään hämärä. Syksyn hämärä kietoo maisemaa tiiviiseen tummasävyiseen, murretun väriseen pakettiin, pikkuhiljaa näkymä pienenee ja tiivistyy, panta kiristyy kunnes on enää pikkuriikkinen ympyrä jonka ulkopuolelle ei näe mitään. Kevään hämärä on laajaa, avaraa, valon väri on kuulakasta, raikasta, puhdasta ja tuo mukanaan lupauksen lisääntyvästä valosta. Ikäänkuin ympyrä laajenee ja panta ympärillä antaa periksi. On helppo hengittää ja iloita. Syksyn hämärän aikaan vaatii hieman ponnistelua uskoa, että jossain vaiheessa hämärän sävy alkaa muuttua. Onneksi joulu on välissä. Sen iloiset ja lämpöiset, punaisen ja vihreän, kullan ja hopean, valkoisen ja harmaan sävyt sekä kynttilöiden ja valojen tuike, antavat puhtia jaksaa kevään hämärään saakka. Loppupeleissä on hienoa, että meillä on näitä eri vaiheita, kaikille osaa antaa oman arvonsa ja osaa nauttia tästä hetkestä ympärillä.
Nyt kyllä hieman lipsahti tämä juttu, mutta olkoon, jotenkin vaan tuntuu tälläkertaa tältä ... :)

Oikein hyvää hämärähyssykkää, laitetaan kynttilöitä palamaan!


2 kommenttia:

  1. kauniisti kirjoitettu. Itse olen nauttinut syksyn hämärästä, siinä on jotakin rauhoittavaa töissä tapahtuneen raskaan loppukesän ja alkusyksyn jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Sussi! Hyvää tulevaa viikkoa!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)