23. kesäkuuta 2012

syreenikiitäjien juhannus


Juhannuspäivän aamukierroksella havaitsi tämän upean pariskunnan, eipä näyttänyt häiritsevän kameralla sihtailuni :) En silloin vielä osannut tunnistaa muuta kuin että kiitäjiä ovat. Tosi isoja, siivet ovat vähintään 5 cm pitkät.


Myöhemmin puolen päivän jälkeen auringonpaiste sai toisen hiukan raottamaan siipiään ja silloin varmistui että syreenikiitäjistä on kyse. Siipien raosta pilkisti pinkkiä karvaa. Siellä ne ovat edelleen ja yöaikaan varmaan sitten lehahtavat siivilleen ja jatkavat matkaansa. Syreenikiitäjien toukkia olen aiemmin tavannut mutta on hienoa, kun näkee ihan luonnossa aikuisia yksilöitä ja saa vielä kuvankin räpsäistyä. Nämä rakastavaiset eivät anna minkään häiritä, katsojia on jo käynyt useita ja siinä ne vaan uskollisesti lähes liikkumatta jatkavat tärkeää toimitustaan. Ehkäpä tämän tuloksena ensi kesänäkin saa nähdä näitä upeita kiitäjiä pihallaan...tuppaavat tietojen mukaan olemaan jonkin verran paikkauskollisia...munivat samoille tienoille, missä ovat toukkina majailleet...


Aika mukavia juhannuspörriäisiä nämä, kaikkien muiden pörriäisten lisäksi....

Hyvää juhannuspäivän ehtoota ja hyvää tulevaa viikkoa! Ja hyvää lomaa sille ken sellaisen aloittaa tai jo on... sitten vielä tervetuloa lukijaksi, Amalia :)

7 kommenttia:

 1. Todellakin suurilta näyttävät, lentokoneilta suorastaan! Upea havainto, hieno nähdä tuota erikoista väritystä.
  Mukavaa juhannuspäivää!

  VastaaPoista
 2. Hieno havainto! Syreenikiitäjä on kookkain Suomessa vakituisesti asuva perhoslaji. Olen joskus nähnyt tuollaisen, mutta harvoin niitä pääsee kuvaamaan. Toukkia olen kyllä kuvannut, nekin ovat melko vaikuttavia, viihtyvät norjanangervossa.

  VastaaPoista
 3. Ohhoh, onpa huikean kokoiset ja kovin kauniitakin!

  VastaaPoista
 4. Wow, enpä ole koskaan ennen nähnyt. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
 5. Ompa valtavia kiitäjiä! Komeita kuvia sait niistä :)

  VastaaPoista
 6. Onpa veikeitä ötököitä nuo kaverit ;)

  VastaaPoista
 7. Hieno kuva hienoista otuksista.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)