15. heinäkuuta 2012

ruusumaratoni


 
Ruusujen aikaa mennään ja yläpuolella on kuvia uutuudestani, lajiltaan Rosa puistoruusuihin kuuluva 'Lumo'sta. Kasvaa mahdollisesti parin metrin korkuiseksi tanakkavartiseksi pensaaksi. Ostin kylläkin mielestäni pienehkönä pysyvän ruusupensaan mutta eipä tuo haittaa, jos tulee isompikin. Kuvat ovat ihka ensimmäisestä nupusta ja tänä aamuna se olikin auennut täydellisesti. Eikun vaan tuonne sateeseen kuvaamaan,  niin ihastuttavan söpöoli hän. Alinta kuva on sitten muokkailtu, että sitä ei pidä ottaa vakavasti olemoisinkaan... Patioruusukin alkaa availemaan nuppujaan ja myös punaiset äidiltä saadut viimekesäiset äitienpäiväruusut, jotka talvehtivat kellarissa.

Hansaruusu Rosa 'Hansa' on kotipaikkani peruja, se kasvaa keittiön ikkunan alla niinkuin kotipaikallanikin, halusin sen jotenkin näkösälle samoin kuin muinoin kotona oli, keittiössä touhutessa osuu kivasti silmään ja sisältää myös oivan annoksen nostalgiaa.


Nukkeruusu, Rosa Nitida 'Kebu', jos nimi on nyt oikein, viihtyy hyvin aurinkoisella paikalla talon päädyssä, kasvaa ehkä liiankin vinhaa vauhtia ja puskee juuriversoja aivan mahdottomasti. Talon isäntä pelkää että tunkeutuu sokkelin alle mutta versot näyttävät menevän melko lähellä maan pintaa. Saa siinä hauistaan kokeilla, kun niitä repii irti. Kaunis kukka ja huumaava tuoksu. Istutin näitä aikoinaan kaksi pensasta vierekkäin ja toisessa on aivan yksinkertainen kukka ja toisessa osittain kerrottu ??, ovat nyt suloisesti sekaisin.


Valamonruusut ovat kasvaneet tuolla taustalla melkoiseksi pöheiköksi, reippaasta leikkelystä huolimatta tai innostuneena, ne raajaavat pihan reunaa maantielle päin ja niiden takana on maapläntti, jota hyödynnän isommille joutokasveille ja joille en keksi paikkaa pihasta tai en halua pihaan. Kuvassa etualalla on nukkeruusua. Teresanruusun kuvia olikin jo edellisessä postauksessa ja vielä kurtturuusu on kuvaamatta mutta eiköhän tässä ole ruusumaratonia kylliksi. Neidonruusuihin kuuluva Mustialanruusu kehittelee vasta nuppujaan ja pahoin pelkään ,että,jos on näin sateista, niistä ei tule kunnollisia ja eivät ilahduta tänä kesänä emäntäänsä...

Tämä on lähes parasta aikaa kesästä, kun on niin paljon katseltavaa mutta ei muuten enää kuunneltavaa, luonto on jo jo hiljennyt melkoisesti ja linnut poikueineen ovat ruokailemassa pihoissa ja pelloilla. Eräs poikanen oli lentää kopsahtanut terassin oven ikkunaan ja oli ihan pökerryksissä. Nostin sen kivelle, siitä se näytti virkoavan ja oli hävinnyt matkoihinsa päivän aikana...ellei naapurin kissakaverit hoidelleet sitä parempiin suihin.. :(
Tässä hän jo selvästi virkeämpänä kurkistelee suuntaa, mihin lähtisi...

Tällaisia tällä erää..jatkellaan taas joskus..vaikka ensiviikonloppuna. 
Oikein hyvää tulevaa viikkoa, blogikamut!
11 kommenttia:

 1. Komeita ruusuja! Pihalla mahtaa olla ihana ruusun tuoksu.

  VastaaPoista
 2. Aivan ihania, voin ihan tuntea tuoksun tänne asti!

  Tiedätkös muuten, että miten juhannusruusun käy siirtäessä? Mulla on jäänyt vanha (ikivanha siis) pensas vähän hankalaan paikkaan sille itselleen. Tekisi mieli siirtää sitä, mutten oikein tiedä koska ja miten.
  Juuriversoja se on tehnyt ihan mahdottoman paljon, niillähän voisi aloittaa kokeilut siirrosta. Vai mitä? Mutta koska, syksyllä vai? Ja leikkaanko silloin siirron yhteydessä vai vasta keväällä? Onneton olen ruusujen kanssa. :)

  Pitäisi varmaan ihan oikein suunnitellakin, että miten tän pihan muutenkin laittaisi. Kaikki on nyt ihan siellä täällä, rempsallaan ja hoitamatta, huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se mikä kokemus itselläni on juhannusruususta on se, että sen voi istuttaa lähes milloin vaan ja minne vaan,kunhan saa vaan vettä aluksi, on varmaan eräs sitkeimmistä ruusuista. Juuriversot juurtuvat herkästi ja onhan se kova leviämään. Mullakin ryöstäytyy vallan mahdottomasti, onneksi se on hieman sivumalla pihan reunassa. Leikkaisin vasta sitten kun on juurtunut kunnolla ja kasvaa uusia versoja.

   Poista
 3. Onpas upea ja sensuelli ruusumaraton, pihallanne on varmasti huumava tuoksu.

  VastaaPoista
 4. Ompas sulosia ruusuja.
  Tuossa alla on pioni kuvia. Se on kyllä valloittanut sydämeni täysin. Niitä olisi saatava lisää, vaikka alkukesästä sanoin, että perennat taitavat minulle jo rittää. Mutta täytyy perua puheet sellaisesta.

  VastaaPoista
 5. Upeita ruusuja! Ovatko kirvat koskaan uhanneet? Voi miten söpö linnunpoikanen. Toivottavasti selvisi.

  Satu

  VastaaPoista
 6. Kyllähän kirvat kiusaa joskus, mutta jos on paljon sitten vaan torjuntoja peliin...:) pienemmät määrät eivät näytä haittaavan, Lumossa oli jotain toukkia, meinasi nuput lähteä, mutta käsin noukin ne pois ja iltakierroksella teen tarkastuksen..

  VastaaPoista
 7. Kauniita ovat ruususi! Minullakin on muutama pensasruusu mökillä ja lisää tahdon laittaa. Pitää vaan miettiä mihin sijoittaisi. Tuo nukkeruusun kyllä haluan, ihana!

  VastaaPoista
 8. Aah mitä ruusuja! Valamonruusu on yksi lempiruusuistani, toinen on Teresanruusu pitkän kukinta-aikansa takia ja onhan kukatkin kauniita! Kuvista voi melkein tuoksutella ruusujen tuoksua, on se niin huumaavaa.
  Olen mielinyt jo kauan keltaista ruusupensasta ja jospa ensi kesänä ostaisi, pensasruusuja kasvattelen itse, en ole ryhmäruusuihin innostunut....vielä.

  VastaaPoista
 9. Olipas mukava käydä täällä! Eksyin suorastaan, koska etsin tietoa Rosa nitida-ruususta eli nukkeruususta. Sinulla on vähän toisenlainen Rosa nitida, eli tuollainen kerrottu, tosi kaunis. Ihastelin myös sinun kuvaustasi tuosta 'Lumo'-ruususta. Kuinka söpö se onkaan! Olipa mukava käydä puutarhassasi, vaikka tämä vierailu meni aikamatkailuksi, taaksepäin vuodelle 2012!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)