26. elokuuta 2012

Aurinkoista aikaa

Siis että on niin hienoa, kun aurinko jaksaa paistella jopa toisena päivänä peräkkäin ja juuri viikonloppuna. Se sytytti kipinän pihapuuhailuun, sain eilen istutettua ostoksiani maahan, siperiankurjenmiekat ja syyskatkeron. Päivänliljat odotelkoot vielä, koska nyt on jo sellainen tuntuma tuolla selän puolella, että tänään ei enää passaa enää kaivella maata... siis on erinomainen suunnittelupäivä :) Koirien kanssa kävimme lenkillä ja hip huraa, ensiviikonloppuna pääsevätkin sitten jo vapaasti metsään juoksemaan... voi sitä riemua, tanner tömisee ja hännät viuhkaa, saatikka sitä luppakorvien läiskettä, huh  :D On tässä syyspuolessa omat mukavat vaiheensa, ehkäpä sitä saa kuvia sitten muualtakin kuin omasta pihasta, kun samoilee metsän keskellä...tai sitten ei älli juokse ja ei tule mitään uutta vastaan, tosin karhua en kyllä kaipaa kuvattavakseni, oli nimittäin vieraillut pariviikkoa sitten tuossa lähinaapurin pihavajan takana... että missäköhän nyt luuraa...

 Siellä ne töröttävät....'Hubbard'it...keskellä penkkiä, taustalla pikkujasmike ja siemenistä kasvaneet unikot sekä vaaleanpunakukkaiset hanhikit reunassa ja vallan kaikkea muuta..

 Tämä kurkkuyrttihän on villi tapaus... kasvanut ihan valtavan isoksi, en arvannutkaan kylväessä, millaineniso kasvi se onkaan...

Eilen aamulla varhain oli vielä näin kosteaa..kehäkukka hieman allapäin...Siemenestä kasvanut malva herkistelee, eikä syysvuokkokaan  jää pekkaa pahemmaksi..

Sain tuossa viikolla pari ihanaa tunnustusta Rikkaruohoelämää ja Konnadonnan kotona ja puutarhassa -blogeista. Kiitokset heille, lämmittää niin  mieltä. Haluaisin antaa osaltani tunnustuksia, mutta en osaa päättää keille kaikille antaisin, kun on niin paljon mukavia blogeja. Lueskelen niin monia aktiivisesti, sikäli kuin nyt ollessani taas työelämässä, ehdin. Siis annan tunnustuksen ainakin kaikille niille, jotka ovat lukulistallani ja sitten kaikille niille, jotka ovat rekisteröityneet lukijakseni oman bloginsa kautta. Ja muuten vaan lukijat, KIITOS teillekin, ja erityisesti UUDET, kyllä se vaan se innoittaa jatkamaan tätä harrastusta, kun on yleisöä ja kukkahuperokavereita :D Siis jatkakaamme yhdessä tätä hauskaa harrastusta!!22. elokuuta 2012

Päivänliljat

...tulihan sitä jotain mukaan sieltä Tommolan tilalta, mutta hip huraa...pidinpäs pintani melko hyvin, vain neljä päivänliljaa...niin..ja pari siperiankurjenmiekkaa 'hubbard' merkkisiä, punalilan sävyisiä... jaa..niin...syyskatkero...iiihanan siniraidallinen torvikukka. Olen sen nähnyt aiemmin kukassa ja se on tosi hieno miusta. Sen istutin jo maahan, kun kerrottiin että se vois jo kukkia tänä syksynä. Muut ovat vielä odottelemassa paikkaa ja sitten jos tulisi se inspis...mutta jos ei tule, sitten vaan  lehdet niks, naks ja mullikkoon odottelemaan ensi kevättä. 
 Reissu meni tosi hyvin, aurinko paahtoi täydeltä terältä ja oli niin kuumaa, mutta kukatkin loistivat niin kirkkaina, päivänliljojen kukinta oli parhaimmillaan...sinne jäi vielä "aika monta" lajiketta odottelemaan... Tullessa Pieksämäen jälkeen tuli vettä kuin aisaa ja sitten kotiin asti pienempiä kuuroja. Kukkakaverin ostokset keikkuivat niin iloisesti auton takaosassa ja kun pysähdyimme kahvitauolle, niin jo vain piti jälleen kerran käydä ostokset läpi ja ihastella... niitä olikin vissiin parikymmentä sorttia...siinäpä meillä olikin kertaamista:) Hyvä reissu, kyllä kannatti!!

Tässä kuvia omista ostoksistani...

Hemerocallis 'Alvens', tämä on kotona kuvattu kukkiva taimi...

Hemerocallis 'Canary Glow', isot kukat, kukkiva taimi.

 Syyspäivänlilja 'Citrina', melko korkea, siro lajike, kuvattu tilalla

Hemerocallis Fulva,  'Kwanso', kerrottukukkainen, kuvattu Tommolan tilalla

Syyskatkero, kuvattu viimesyksyn reissulta, ja nyt sain sen sitten roudattua omaan pihaan...lovee..


Tässäpä reissun tulokset, siperian k:sta ei ole kuin kuvaa lehdistä, joten josko sen sitten laittaisi, kun saa kukkivana kuvan siitä..ehkäpä ensikesänä :)

17. elokuuta 2012

en osta...ostan..?

Ehkäpä kukkaron nyörejä pitää huomenissa hieman löysytellä, auton keulan suuntaan kohti Tommolan tilaa ja voi olla, että on jonkunverran houkutuksia. Päivänliljat ovat siellä parhaassa kukassaan, joten...voi...oi...Miten lie sen kukkakaverin, tuntui ostoslista olevan oikein jämptisti laadittu :D merihalikkaa ja muuta mukavaa.. Saattaa olla ukelin Volvon takaosa tiukilla tulomatkalla, mut onneks on neliveto, niin jaksaa tuoda mammat kasveineen kotia ja on ainakin tilaa... oma Bemu saa jäädä kotiin ihmettelemään... Katselin juuri kuinka mahdottoman pullakat nuput on Luxury Lacessa, vaalean lilan värisessä päivänliljassa, varmaan jo huomenna aukeaa...hienoa!
Mutta nyt olen päättänyt pitää hillittimen hihnan tiukilla ja en sorru..en.. ehkä pari uutta päivänliljaa ja joku hieno kurjenmiekka...vaikka 'Ambassadour'...no katsotaan..kirjoittelenpahan myöhemmin miten emännän kävi reissussa...pitikö jarrut.. :) Hirveän kiva lähteä huristelemaan, kun en ole oikein koko kesänä ehtinyt yhtään mihinkään, kotosalla vaan...lähdemme kuudelta aamulla ja ilta on varmaan aika pitkällä, kun tulemme takaisin..matkaa on sen verran pitkälti...mukavaa tiedossa!!

12. elokuuta 2012

syksyä ilmassa

Aivan upea aamu tänään, aurinko paistaa, hieman pilviä kuljeskelee taivaalla ja kuinkas onkaaan, syksyistä tunnelmaa ilmassa. Pihamaalla kuljeskellassa on pakko todeta, että keltainen väri lisääntyy kukisssa ja sehän tietää syksyn tuloa. Isohirvenjuuri kurottelee kohti taivaita, onneksi on alempanakin kasvustossa yksi kukka, joka on helppo kuvata, ei tarvitse tikkaita kaivella esille, kukka onkin n. 10 cm halkisijaltaan, joten nimensä veroinen. Alemmassa kuvassa on rivistö viimekesänä istuttamiani nauhuksia, lapinnauhusta ja  aurinkonauhusta sekaisin, toisaalla keltainen tarhapiiskukin aloittelee kukintaana, se jos mikä on minusta syyskesään kuuluva kukkija.


Päivänlilja 'Jordan',


päivänlilja 'Eruption' ja


päivänlilja 'Crimson Pirate' availevat kukkiaan ja noista kaksi ylintä ovat aivan ensimmäisiä kukintoja noista päivänliljoista, joten kannatti odotella, hienoja, syviä, samettisia vaärejä, vielä siellä nuppuilee ainakin pari uutukaista, joten on vielä odoteltavaa...

Ja lopuksi aivan eri maailmaa...niin hempeää ja utuista...

Valkoinen harsokukka, syysmaksaruoho 'Brilliant' ja joku hyvin voimakkaasti tuoksuva salvialajike (ehkä lehto-) pitävät yhtä erään kukkapankin päätypuolella. Tuo salvia on hyvin kova leviämään ja yrittää valloitella liikaakin tilaa itselleen, sitä joutuu kiskomaan irti pitkin kesää. Harsokukan jaoin viime kesänä useaan osaan ja ei se siitä pahastunut, sieltä se röyhyää yhtä vahvana kuin ennenkin.

Nyt kai olisi aika laitella jo syyslannoitteet maihin ja muutamia istutuksia pitäisi kaivella maahan. Kolme timanttituijaa odottelevat istutusta, ovat olleet kesän ruukuissa, mutta mihin ne laittaisi? Eikös niistä kasva kuitenkin aika kookkaita ajanmittaan, joten ei  voi istuttaa ihan suit, sait vaan johonkin...  Tai sitten pitää vaan vaikka lahjoittaa jollekulle...taidampa ounastella osoitetta ( sol13) :) katellaan... Kun on tuo istutuskuoppien teko näillä nikamilla hieman riskaabeliakin...

No, onneksi viime kesäinen pikkupakertelu on tuottanut tulosta, ja saan nautiskella nyt hienoista väreistä pitkin kesää ja syksyä... nyt olisi vuorossa aamukahvit n:o 2 ja sitten taas ulos ja ajelemaan nurmikkoa lyhyemmäksi...jokohan kaikki naapurit alkaisivat olla hereillä, että uskaltaa vetäistä koneen käyntiin... tahtoo jäädä tuo nurmihomma aina viikonloppuun, mutta onneksi en ole ainut näillä kulmilla...ja sopu pelaa...

8. elokuuta 2012

mikä ihmeen härpäke??


...tuumi tuo mies, joka meillä asuu, kun sattui kerrankin vilkaisemaan ympärilleen pihamaalla. No, onhan tuo härpäke saanut kerran tuta ruohonleikkurin terästäkin, kun on niin omituisessa paikassa laatoituksen reunassa keskellä ei mitään... ja samaisen miehen ohjaksissa oli kyseinen leikkuri...mistä sitä kaikkea huomaa.. lähti siinä rytäkässä puolet nupuista pois...en viitsinyt siitä mekkalaa nostaa..hän itse ei huomannut mitään...


...no ei ruusu mutta kukka kumminkin...mehitähti pukkasi itsensä kukkimaan vielä rytäkän jälkeenkin, istutin sen viime kesänä laatoituksen viereen, kun siinä oli niin hyvä hiekkalämpäre ja en keksinyt muutakaan paikkaa..


...mutta..ahhh..niin huumaava tuoksu on tässä valkeassa kukassa, tuoksulilja on hän ja tuoksu tosiaan hulmahtelee pitkin pihaa, kun kasvaa kahdessa paikassa..näitä tarttee laittaa ensikesänäkin. Illalla varsinkin tuoksuu tosi mellevästi..mmmm..ja aika kauniskin on..


Päivänlilja 'Black Prince' kukkii ensimmäisen kerran, kosteudestako johtunee, mutta kukat ovat melko suuret tai sitten lajike on suurikukkainen, onhan tuolla korkeuttakin melko paljon ja pitkät kukkavanatkin.


Harmittaa, kun on aina niin sateista ja pilvistä, että muut päivänliljat eivät pääse kukinnassaan vauhtiin, siellä vaan jurottavat nuppuineen ja ei päiväkausiin tapahdu mitään vaikka minä J-O-K-A P-Ä-I-V-Ä käyn niitä hoputtamassa, vähintään kerran...halluun nähdä kukat!! enkä vaan lehtinivaskoita!! Kyllä oikeasti alkaa potuttamaan nämä kelit.. viinikärhökin nupulla ja muutaman kukan vaan on jaksanut aukaista..sen verran että värin näkee..


Ja nyt kun pääsin valittamisen vauhtiin niin vielä yksi juttu väreistä... katsokaas kun...ostin Viherpeukalolta oikein hienoa tummanpunaista kurjenmiekkaa 5 juurakkoa..NIIN...sieltä pukkaa vaan hyvin hailakan sininen kukka... että se niistä punaisista..jos ei nyt sitten vahingossa joku juurakko ole punainen, kaikissa ei ole vielä ollut kukkia, sen näkee sitten ensikesänä...muuten kuvasinkin yksilön, mutta onpa kadonnut jonnekin kansioiden syövereihin.. no tänään on kaikki mahdollista..

Nimittäin.. työpaikalla onnistuin melskaamaan niin, että kello putosi seinältä ja sanoi rits, räts..rikkihän se.. ovea laitoin kiinni niin kait se sitten tärähti sen verran että tuli alas, työkaverit tuumivat että viimeisellä viikolla oikean luontonsa näyttää...nooo...  :D no siitä sitten siivottuani lähdin kaverini luokse lounaalle(ahh..olikin hyvää ruokaa..) jouduin tilanteeseen, kun auto tönäisi risteyksessä pyöräilijän nurin... kuului vaan kova kolahdus ja huuto..ja räiskis...hui..mutta onneksi tyttö ei loukkaantunut pahasti..amppari sattui tulemaan juuri paikalle ja tyttö sai asiallisen tarkastuksen ja veivät hänet lääkärin pakeille. Autoilijakin säikähti kovin ja toisteli vaan, että hänen vikansa, hän ei nähnyt pyöräilijää, joka tuli suoraan kääntyvän auton eteen..oikea oppisesti kylläkin.. pahoja on nuo risteykset, joissa pyörätie menee suoraan yli ja autot kääntyvät... No onneksi meni kuitenkin niin, ettei sitä kolmatta juttua tullut perään..kun sanotaan ettei kahta ilman kolmatta...Nyt täällä illan hämyssä kirjoittelen ja katselen samalla, kun tuuli pieksää puiden oksia ja sataa, sataa ropisee... niinkuin nyt tänä kesänä kai kuuluukin asian olla... nyt taidan painua täkin alle ja kuulostella, joko on tulossa talvehtimaan aikovan karhun oireita...ei kai nyt vielä sentään..syksyn kirpakat kelit odottavat tuota tuonnempana..sitten on taas virtaa:)