5. heinäkuuta 2013

se on loma nyt ja kukkaviikot kans

Ensimmäinen lomaviikko alkaa olla takana ja miten onkaan kivaa olla tähän aikaan kotosalla, pihalla on katseltavaa yllinkyllin. Aamuvarhain saa hipsutella kostealla nurmella, kahvikupponen kourassa, maailman paras tunne varpaissa joka kiirii tuonne aivolohkojen syövereihin saakka, oi, oi...Työkiireet ovat painuneet taka-alalle ja unikin on maistunut niin että...Vähitellen ns. välttämättömaät kotihommatkin ovat takanapäin ja pääsee suunnittelemaan tulevia tekemisiä, en mielelläni laita asioita lukkoon, aamulla katson mitä päivä tuo tullessaan ja mitä huvittaa sitten touhuta.
 Ilmat on täälläpäin maata olleet hyvin vaihtelevat, tosin lämmintä on ollut vähintään parikymmentä lähes koko ajan, välillä sade on ropsutellut oikein sopivasti ajatellen kukkamaita. Eipä ole tarvinnut kastella kuin kuistien suojissa olevia kesäkukkia.
Pihapuuhia on piisannut ja mukava niitä onkin askaroitsea, ilahduin suunnattomasti kun
 miljoona, miljoona ruusua puhkesi kuitenkin kukkaan myrskyn jälkeen, vaikka pelkäsin pahinta. Valamonruusut villiintyvät pihan reunassa kohta liiankin kanssa, syksyllä täytyy taas pensaat laittaa ruotuun oksasaksien kanssa, ikävä homma tehdä mutta pakko..Ostin järeän oksasilppurin että saan pistettyä palasiksi kaikki piikikkäät oksat...


onkohan tämä nyt sitten keijunruusua, en ole satavarma kun muinoin ostin nukkeruusuna kaksi pensasta, toinen on sitten tämän näköinen.

teresanruusu ja sininen jalokärhö komppaa toisiaan..taitaa olla jonkinlainen otos jo edellisessäkin postauksessa mutta laitanpa vielä...

kuvassa etualalla sininen maitokello, siemenestä kasvattelin ihan ite :D

 suloisen suven aloitti juhannusruusu tavallista aikaisemmalla kukinnallaan...

jostain maanuumenista on vuosien jälkeen putkahtanut valkoinen sormustinkukka...

 
mustialanruusun herkän vaaleanpunaiset kukat ovat avautuneet, toisin kuin viiime kesänä, jolloin sade tuhosi kukinnan... 'Lumo' ruusu on pinnistellyt muutaman kukan ilokseni, kun ne pihkuran pupujussit silppusivat talvella juuri ne oksat poikki, joilla se olisi kukknut tänä kesänä, täytynee ensitalveksi viritellä näihinkin verkot ympäriinsä. Kelien vaihtelu näkyy muuten hyvin kuvissa, on pisaroilla ja ilman...


pihassa tuoksuu huumavasti mansikalle, syyllinen on pikkujasmike, siitä tulee elävästi mieleen lapsuuden ahomansikat pellonpientareilla ja samalla nostaa kaihon pintaan...

 pioniunikkoa viimekesäisistä siemenkylvöksistä

 tarhajuoru näyttää menestyvän oikein hyvin ilman talvipeittoa

 
eräänä aamuna aurinko läpivalaisi  'Black Barlow' akileijat jotka muuttavat väriään auringon valon mukaan näyttäen välillä lähes mustilta ja välillä kuulaan viininpunaisilta.
Nyt jään odottelemaan viinikärhöjen avautumista, siellä on pari nuppua jo melkein auki, samoin mantsuriankärhö, päivänliljoissakin on jo nuppuja nousemassa, siis niitä odotellessa loma jatkukoon :D
14 kommenttia:

 1. Ihania ruusuja, olen ihan hullaantunut noihin upeasti kukkiviin pensaisiin. Teresanruusu ja sininen kärhö ovat kuin tehdyt toisilleen. Hurmaavaa!

  VastaaPoista
 2. Niin, ruusut ovat mahtavia ja haluaisin niitä paljon, paljomn lisää pihaani mutta kun useimmat versoo niin tuhottomast ja siihen ei taas olisi tilaa :) Nyt olen lueskellut kanadanruusuista, millaisihan ne olisivat.. ? Täytyy vielä etsiä niistä tietoa lisää...Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Kyllä on kauniit ruusut! Niin miten saat pidettyä ne kurissa? Mulla ainakin levii ihan mielettömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kurissapitäminen onnistuu kesällä ruohonleikkurilla yliajellen mutta joskus teen suuremman siivouksen, versot kiemurtelevat pari senttiä maanpinnan alla ja sieltä vaan sitten kiskon niitä irti ja leikkelen liikoja oksia pois. Harvakseltaan vedän melkein matalaksi koko puskat, tosin sitä en ole juuri noille valamonruusuille tehnyt kertaakaan. Työlästä hommaa kun ovat niin piikikkäitä ja mieheni suorastaan kammoaa niitä joten apuja en hänestä saa hommaan :) Hyvä suojavaatetus päällä niin onnistuu. Ovat niin ihania kukkiessaan ja mikä huumaava tuoksu on iltaisin pihassa...

   Poista
 4. Upea ruusutarha! Minulla on ruusupuskat riehaantuneet täysin, viime kesänä ei tullut siistittyä niitä ja nyt ne ovat vallanneet kaksinkertaisen tilan. Täytyy ryhtyä karsimaan kunhan on ensin nautittu kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta kruunaa kaiken, siinä "pienet" puuhat unohtuu ;)

   Poista
 5. Ihana ruusutarha! Voin kuvitella ruusujen ja jasmikkeen tuoksun...

  VastaaPoista
 6. Tästähän sai ruusukipinän, ku ovat niin upeita nuo ruususi!! vaikka mieheni ei haluaisi, hällä jääny joku kammo, että ne just leviää joka paikkaan ihan hullun lailla. Pitäis laittaa jotai esteitä istutuspaikkaan, ettei alkais leviään. Jotai muovia istutetun ruusun ympärille maahan yli lapionsyvyyden verran tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota samaa olen miettinyt seuraavien ruusuistutusten yhteydessä, onneksi noista esim. teresanruusu ei tee oikeastaan ollenkaan versoja eikä mustialanruusukaan ole paha leviämään..

   Poista
 7. Sinulla on paljon kauniita ruusuja. Oikein hyvää kesälomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva kun liityit lukijakseni, nyt tuli 50 lukijaa täyteen, jota en olisi uskonut kun aloittelin tätä blogihommaa, samalla kiitokset kaikille muillekin että jaksatte vierailla ihan peruspihan kuulumisten parissa.

   Poista
 8. Sussi, kiitos kommentistasi, tuli puhelimeen mutta ei jostain syystä näy täällä sivulla, mihin lie eksynyt...
  Hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa Puutarhabloggaajien tapaamiseen
  19.7.2013 klo 12 alkaen
  Paikka: Oulujoen Taimisto (Rova, 27km Oulusta)
  Osoite: Taimikuja 10, 91510 Rova
  puh: 08 533 3799 (jos et löydä heti perille)
  Ohjelma: Tapaaminen, kahvittelun ja teen merkeissä (nyyttäri periaatteella, tuon paikalle kahvia/teetä termoksessa, piirakkaa ja kertakäyttöastioita, voit tuoda halutessasi kylmää juotavaa, keksejä tms.). Kiertelyä ruusutarhassa.
  Opastettu kierros ja esittely, sään ja tilanteen mukaan, alkaen noin klo 12.30 tai klo 13.
  Taimi ostoksista -10%.

  Tervetuloa, olisi mukava tavata siellä! Kutsua saa mielellään myös laittaa eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan nenä, menen jo ensiviikonloppuna Oulun suuntaan ja käyn kulkiessani Oulujoen taimistolla. Olisi ollut tosi kiva osallistua tapaamiseen.

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)