19. heinäkuuta 2013

taimiaddiktia ilmassa

Viimeisen virallisen lomapäivän aamuna heräsin ja ajattelin, että pakko se on...on se vaan pakko...käydä taimistolla. Timanttituijien ja syyshortensian välit ovat sen verran harvat että siihen saisi mahtumaan kevätatsalean ja uuden tuttavuuden kapealehtikalmian. Pitäisi viihtyä meilläkin IV vyöhykkeellä, kukkii keskellä kesää vaaleanpunaisin  kukin. Siis tuumasta toimeen, auton keula kohti paikallista taimistoa, josta alunperin sain vinkin kyseiseen kasviin viikolla muissa asioissa siellä käydessäni.

Ja tulihan sieltä matkaan myös  vasemmalla oleva kääpiömanteli 'Prunus tenella', keskellä kapealehtikalmia Kalmia angustifolia 'Rubra' ja oikealla kevätatsalea 'Rhododendron x fraseri'. Vielä kun ehtisi istuttaa ne paikalleen viikonloppuna ennen töiden alkua. Tiheät, rankat vesikuurot haittaavat istutuspuuhia.
Nappasin kuvia myös juuri kukkivista kasveista, niitä ei olekaan kovin paljon, tai onhan niitä, tosin ei parhaassa kukassa.


Viinikärhö  Clematis vit. 'Madame Julia Correvon' availee nuppujaan, toinen yksilö kiipeilee vuorimännyn oksilla, mutta on vasta nupulla.


Mantsuuriankärhö on vielä pikkuinen.


Tässä kuvassa pilkistää tämän kesän ehkä erikoisin hankinta, vitikiehkurio 'Morina longifolia' , kasvi on kotoisin Himalajan suunnalta karuilta vuoristoseuduilta, kukkii vaaleanpunaisin pitkulaisin pystykukin. Kasvaa noin metrin korkuiseksi, lehtien reunat
hieman piikikkäät kuin ohdakkeilla. Tähän sorruin ihan hauskan nimen ja eksoottisen ulkonäkönsä ansiosta, jännittävää seurata mitä tästä tulee kasvaessaan. Edessä amurinneilikkaa, joka on omaa siemenitä kasvattamaa sorttia.

Jokohan nyt uskaltaisi sanoa, etten enää mene taimistolle enkä muualtakaan osta yhtään kasvia tänä kesänä ja syksynä, mene ja tiedä, tuntuu että loputon on tämä 'tarve' mutta keksin tässä oivan selityksen: voin laittaa kasveihin ne rahat mitkä menisi jos harrastaisin vaikkapa veikkausta joka viikko ;) seli, seli....

Ihana loma alkaa olla lopuillaan, kolme viikkoa takana ja monenlaista on ehtinyt puuhata, tavata ystäviä pitkästä aikaa, puuhailla kasvien kimpussa ja siivoilla peräkomeroita ylimääräisestä roinasta, mutta mikä parasta, työasiat ovat väistyneet jonnekin kaukaisuuteen oikein tehokkaasti, nyt jaksaa maanantaina tarttua toimeen uudella energialla.

HYVÄÄ VIIKONLOPPUA!
 

11 kommenttia:

 1. Ai sullakin viimeinen lomapäivä, sama täällä! Minä en ole saanut mitään aikaseksi paitsi evästä perheelle. Hienoja kasveja olet löytänyt, en ole varmaan tuota kapealehtikalmiaa luonnossa nähnytkään. Mukavaa viikonloppua ennen töiden alkua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eväskin on hirmu tärkeää, minä taas olen sen suhteen ollut hieman laiska ;)

   Poista
 2. Oi, kääpiömanteli on tosi ihana, kukkii tietenkin kirsikoiden tapaan vain hetken mutta se hetki on sitäkin suloisempi. Kalmia kiinnostaisi minuakin, pitäisikö pistää nyt mietintään mihin sellaine sopisi.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömantelia en ole nähnyt kuin kuvissa mutta vaikuttaa ihanalta ja kukinta-aika on just passeli mulle :)

   Poista
 3. Ihastuttavia kärhöjä! Onpa jännittävä nähdä minkälainen kasvi tuosta ohdakkeen näköisestä kasvista tulee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vitikiehkurio ei ole kova siementämään ympäristöön, mutta senhän näkee sitten, jos kasvattelu onnistuu näillä leveysasteilla.

   Poista
 4. Tiedän tuon tunteen:) kukkia ei ole koskaan liikaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei tosiaan ole mutta piha alkaa käydä ahtaaksi tai sitten täytyy alkaa miettimään koko nurmikon poistamista.. eihän sitä tiedä mihin tämä höperyys johtaa:))

   Poista
 5. Aivan upeita ostoksia kaikki. Oon tänä kesänä huomannut, että mulla ei ole yhtään atsaleaa -miten se on mahdollista, puute pitää myös korjata tässä joskus. Tsemppiä työhön paluuseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaks yötä enää:)! Mullakin kesti jonkin aikaa tämä atsalean hankinta kun ei muka ollut paikkaa, mutta vihdoin paikka hahmottui.Jostain syystä pidän sirosta atsaleasta enemmän kuin alppiruususta...toivottavasti saan menestymään tuon ostoksen.

   Poista
 6. Erikoisia kukkia oletkin hankkinut. Täytyi oikein googlettaa, että näki miltä ne näyttävät kukkiessaan.
  Kärhösikin voi hienosti.
  Yllättävästi kukkiin saa meneen rahaa.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)