16. heinäkuuta 2013

visiitti Itämeren perukoille Lomavisiitti Oulun seudulle on takana ja se sujuikin vallan mallikkaasti. Ilmat suosivat, tosin ei ollut niin lämmin kuin mihin olen tottunut täällä kotiseudulla mutta ei tarvinnut villahousuja jalkaan ja tarkeni ihan kesätamineissa. Menomatkalla piipahdin Oulujoen taimistolla tutustumassa valikoimiin, mutta en saanut takakontin täytettä paljonkaan. Ruusujen taimia siellä on myynnissä hyvä valikoima mutta näytepuutarhassa kukinta oli mennyt jo ohi ja osin kukinta oli puutarhurin mukaan epäonnistunut, luontohan se määrää nämä asiat. Ostin yhden pionin 'Buckeye Belle', oikein tummanpunaisen väriltään ja valkoisen siperiakurjenmiekan, kerrankin pääsin siis 'hurahtamatta' jatkamaan matkaa kohti kyläilypaikkaani. Haluaisin pihaani jotain matalakasvuista ruusua mutta en nyt sitten oikein mieleistä löytänyt tällä kertaa. Mutta tulee niitä vastaan vielä. Ylläolevassa kuvassa olevan ruusun lajiketta en tiedä, nimilaput puuttuivat suurimmaksi osaksi, josta pientä miinusta puutarhalle, olisihan ne kysymällä tietenkin selvinnyt mutta oli muitakin ostavia asiakkaita niin en viitsinyt vaivata henkilökuntaa, kun oma ostaminen oli hyvin epävarmaa. Oli siellä eräs hurmaava ruusu, tosin voi kasvaa 2 m korkeaksi, 'Louise Bugnet' , täytyy odotella ensikesään että taimet on myyntikuntoisia, siis jonon hännille.


Matka jatkui Kellon Kiviniemeen, iltakävelyllä kävimme paikallisessa kalasatamassa, on tullut jo vuosien saatossa tavaksi mennä katselemaan merimaisemia. Harmillista on kauniiden vanhojen aittojen katoaminen rantamaisemasta mutta maisema muuttuu, ennen oli paljon kalastusaluksia mutta nykyisin laiturit täyttyvät huvikäyttöön tarkoitetuista moottori- ja purjeveneistä. Onneksi on vielä hiekkarantaa jäljellä, nykyajasta kertovat myös horisontista nousevat sähköä puskevat tuulivoimalat.Perjantaina suunnistimme Oulun keskustaan, torin ympärillä on vielä nuo mainiot pikkuaitat, joissa on monensorttista liiketoimintaa, mm. vanha kenkäkauppa, jonka hyllyt ja pöydät notkuvat suomalaisten jalkinetehtaiden jäännöspareja alkuperäisissä kellastuneissa ja hieman ajan patinaa saaneissa laatikoissaan. Voi kun en tohtiunut ottaa kuvaa kaupan sisältä, oli se kyllä melkoinen nähtävyys :) Ja se pannukakkukauppa, siellä oli aikomus käydä seuraavana päivänä, mutta aikeeksi jäi, koska suunnistimme Oskarin Kellarin luonaspöytään ja siellä oli niitä räiskäleitä jälkkäriksi. Toiste sitten....Tälläkertaa lounastimme kiinalaisravintola Beijingssä, teimme keskustassa "hieman" ostoksia ja nautimme rotuaarilla ihanat mansikkaleivokset. Iltapuoli oli jo tulossa ja siellä viriteltiin soittimia illan esiinyjiä varten Rotuaari Piknikillä, mm. Anna Puu,Irina, Mariska ja Pahat Sudet, emme jääneet katselemaan meininkiä, olimme jo niiiiiin sippi...

Launataina oli taas kaupunkikierros edessä, mutta onneksi hillittimen hihnat oli jo napakasti kiinni peukalohankasessa ettei kovin paljon kukkarolle käynyt. Tulomatkalla piipahdimme katselemassa Nallikarin hiekkabiitsejä, upeat ne ovat..ei ihme että norjalaiset siellä viihtyvät, Eden vielä täydentää tarjontaa. Nyt hieman pilvinen ja tuulinen ilma verottivat rantaporukkaa, joku urhoollinen siellä kuitenkin viritteli purjelautaansa.

Sunnuntaina käänsin autonkeulan kohti kotia ja sain matkaseuraa sukulaisesta, joka lähti puolestaan omalla kyydillä lomaansa viettämään ihanaan, lämpöiseen Itäsuomeen :) nytkin parhaillaan paistaa aurinko ja on niin lämmin, tuuli on hyvin leppoisaa ja lämmintä...
...siellä hän huristelee..kyllä kuvaaminen ja autolla-ajo sujuu ihan hyvin yhtäaikaa :), oli komiat pilvet taivaanrannassa. Tie oli melko hiljainen, koppakuoriaisia (*) oli vaan ohiteltavana melkoisesti, olisivatkohan lakkareissuiltaan olleet tulossa. 
(*) = asuntoautoja ja -vaunuja.7 kommenttia:

 1. Komean näköiset maisemat!

  Bugnet ruusua voin suositella, minulla löytyy pihalta. Varma kukkija, joka on osoittautunut vielä hyvin talvea kestäväksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, luulisi viihtyvän meilläkin vaikka puutarhalla olivat jotensakin epäileväisiä, kyllä mulla kukki Louise Odierkin vuosikausia. Tekeekö paljon juuriversoja?

   Poista
 2. Onpahan biitsi :-O Valtava! Ihan luulisin, että on ulkomailta.
  Oulu on viehättävä kaupunki, kivaa vesistöä, hieno tori ja pikku saaria, ihan omanlainen luonteensa koko paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupungin keskustassakin on säilytetty kauniita vanhoja rakennuksia, joissa hienoja yksityiskohtia. Mutta Oulun ympäristö on melkoista pusikkoa ja tasaista maastoa, ei tällainen vaarojen keskellä asuja tottuisi sellaiseen ;))

   Poista
 3. Eipä tarvitse ulkomaille lähteä, kun on noin upeat näkymät kotimaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätys oli minullekin nuo hiekkarannat, en ole ennen tuolla käynyt vaikka olen niin usein käynyt Oulussa ja iso kylpyläkin vieressä, mainio paikka.

   Poista
 4. Ei muuten enää ole yhtään lämmin ilma, 9 astetta vaan ja navakka tuuli, vettäkin ripsauttelee sillointällöin...hrrrr....

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)