27. joulukuuta 2013

tapanin jääkelit kastanjoiden ryydittämänäViikolla kaupassa käydessäni osui silmääni niin houkuttelevan väriset kastanjat, en ole koskaan ikinä ennen ostanut, en myöskään valmistanut saati maistellut noita... Muinoin Prahassa käydessäni juuri joulumarkkinoiden aikaan, niitä oli kojuissa ja Prahan linnan kupeella tarjolla, mutta en tullut maistaneeksi. Hyvää kuumaa viiniä siellä kyllä maistelin...Eilen vihdoin päätin tutkailla reseptejä, josko noista jotain saisi aikaiseksi. Kypsensin kastanjat löytämäni ohjeen mukaan, en suolapedillä mutta uunivuoassa, pienessä määrässä vettä, tiiviissä rykelmässä ja viillot asianmukaisesti tehtynä, lämpötila uunissa 225 astetta, 25 minsaa. Jäähdyttelin hieman ja kuorin, hmm..maistelin, no ei ihan vielä hinkua näihin tullut. Valmistin kypsistä kastanjoista maidon ja sokerin kanssa tahnaa, siitä tuli ihan mukavan makuista, hieman kuin mantelimassaa. Kyllä se toimii varmaan leipomusten täytteenä. Italiassa kastanjat ovat hyvinkin suosittuaj mm, sokeroidut sellaiset, niiden valmistus vaan on melkoisen monimutkaista, sikäli kun sain ohjeista oikean käsityksen. No tulipahan kokeiltua tällainenkin "herkku".
Tämän rupeaman jälkeen lähdimme tuohon epätavalliseen tapaninpäivän ilmaan peilikirkkaille jäille liukastelemaan. Varustauduin lenkille kävelysauvoin ja liukuestein. Tarpeen oli, vaikka paikoin jää oli sulanut tien pinnasta pois. On merkillistä, kun tähän aikaan purot virtaavat vuolaasti ja vettä satelee ihan jatkuvasti. Ei ole enää paljon  lunta maassa...


Siinä sitä mentiin kieli keskelllä suuta, koirakaverit täytyi jättää kotiin, ovat sen verran touhukkaita liikkeissään, ettei uskaltanut riskeerata, olisi saattanut tulla kokeiltua hiemen lähempääkin tuota peilikirkasta jään pintaa huonoin seurauksin. Hiekkakin vaan pyöri jalan alla.  Lämmintä oli noin 3-4 astetta. Tulee ne pakkasetkin vielä ja toivottavasti luntakin, että pääsee metsään lumikengillä haahuilemaan, sitä mie ootan...ja kevättä ja valoa!4 kommenttia:

 1. Meilla oli myös peilikirkkautta teillä, näin ollen kävimme metsälenkillä. Nyt on kaikki lumi ja jää sulanut....

  VastaaPoista
 2. Ohhoh, onpa teillä kuitenkin valkoista tänne etelään verrattuna! Täällä on helppoa liikkua, kun öisinkin on ollut plussalla niin pitkään, että mitään jäätä ei ole, ei ole yhtään liukasta.
  Nam, tuosta alkoi tehdä hirmuisesti mieli paahdettuja kastanjoita! Asuessani aiemmin Ranskassa ja Espanjassa niillä herkuteltiin paljon.

  VastaaPoista
 3. Liukkaalla saa kyllä kävellä kieli keskellä suuta, mutta liukkaudesta ei täällä etelässä ole lainkaan pelkoa. Vettä tulee lähes joka päivä ja mittari näyttää viittä astetta plussaa. On kyllä omituinen joulunaika.
  Kastanjoita en ole koskaan maistanut, vaikka Prahassa minäkin niitä näin. Miten silloin jäikin maistiaiset ottamatta.

  VastaaPoista
 4. Meillä oli tuollaiset kelit pari viikkoa sitten. Nyt on sulaa, ei enää liukasta. Herkullisen näköisiä kastanjoita.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)