10. helmikuuta 2014

Kasvatteluhaaste

Kiitos haasteesta, Konnadonna!

Taitaapa aika moni meistä viherpeukaloista elää jo tulevaa kevättä haaveillen ihanasta kukkaloistosta pihamaallaan. Kannan korteni kekoon vastaamalla tähän hasteeseen, vaikka en nyt mikään asiaan perinpohjin vihkiytynyt tyyppi olekaan. Haasteen ohjeet:

Haaste Puutarha Ystäville

- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi. 

Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?

Laita haaste blogissasi eteenpäin.
 

Yksi vanhimmista siemenistä kasvattamani perennoista on meksikonakileija, ostin siemenet paikallisesta puutarhamyymälästä, kuva oli niin kaunis siemenpussin päällä. Esikasvatin ikkunan edessä ja siirsin kukkamaahan. Nyt olen jo joutunut rakentamisen tieltä sitä siirtämäänkin ja viimekesänä se ei sitten kukkinut. Uskon sillä olevan hyvät juuret, joten eiköhön se selviydy eteenpäin.

Pari kesää sitten laitoin kaksi kasvilavaa ja sain kukkakaverilta kuolanpionin, kolmilehden ja monen muun kasvin siemeniä, joita poimimme hänen isoista kasveistaan. Mielenkiintoista on seurata niiden kasvua, pionitkin ovat jo terhakoilla taimilla. Niiden on vielä parasta antaa telkeytyä vielä jonkun aikaa, ennekuin saavat varsinaisen kasvupaikkansa. Joistakin siemenistä on tullut jo kukkivia kasveja kuten ruusunätkelmästä. 


Se kiipeilee rehevästi viinikärhön kanssa samassa verkossa. Ruusunätklmän siemenet laitoin syksyllä lavaan talven alle kuten pionitkin. Lavassa on muutamia pensaskärhön taimia myös, minulla piti olla niistä kuviakin, mutta en löytänyt. Viimekesän kamera/läppärihässäkässa on osa kuvista eksynyt teille tietymättömille.


Kermesmarjan siemeniä ostin Tommolan tilalta ja kokonaista yksi iti, myöskin lavassa talven yli. Tämä kuva on toissa kesältä, viimekesänä se jo kukkikin. Jokohan tulevana kesänä uskaltaisi siirtää sen varsinaiselle kasvupaikalleen, mikä se sitten tulee olemaankaan. Tuossa vierellä pilkottaa pikkuiset ruusunätkelmät.

Edelleen lavakamaa:) kolmilehdet, siemenet peräisin kukkakaverin isosta kolmilehdestä

Kuva myös toissakesältä, viimekesänä näissä oli jo selvä kolmilehden muoto.


Amurinneilikat kasvatin autotallissa ja olivat vallan helppoja kasvatettavia. Nyt kukkivat kukkapenkissä jo valtoimenaan ja niistä saa helposti matalaa reunuskasvia, samoin kuin maitokellosta, joka sai samanlaisen aloituksen autotallin ikkunalla.

Tässä kuvassa maitokello on kukintansa alussa, mutta on erittäin ahkera ja runsas kukkija pitkälle syksyyn. Alla jalokello, joka on näköjään niipukkaampi, itää hitaasti ja vain muutamat siemenet itivät, nämäkin kellot Tommolan tilan siemenistä.

Pinnisti viimekesänä kuitenkin muutaman kukankin ilokseni. Talvenarka käsittääkseni, joten liekö vielä ensikesänä hengissä.


Keltakaunokin siemenet ovat myös kukkakaverin kasveista, minusta niin komea iso perenna. Kasvattelin kevään autotallissa, kasvoi ruukussa pensaan katveessa kesän ja talvehti seuraavan talven kellarissa, hyvin pärjäsi kun laitoin viime keväänä sen kasvupaikalleen peittämään lehtikompostoria etupuolelta. 


Olen kasvatellut vuosien mittaan monenlaista, myös yksivuotisia kuten kurkkuyrtti, isot ja pienet samettikukat esikasvatellen, orvokitkin. Suoraan lämpimään maahan onnistuu monet kivat yksivuotiset kesäkukat, mutta usein olen  pottirivejä kodinhoitohuoneenkin ikkunoilla viljellyt. Nyt on onneksi autotalli laiteltu siihen malliin, siellähän ei ole autoa koskaan pidetty, että voin viritellä sinne viljelmät jos haluan. Tänä keväänä ei ole yhtään viljelystä, poikkeus vahvistaa säännön, ei edes yhtään yrttisiemenpussiakaan ole tullut ostetuksi. Nyt on tarkoitus hoidella entiset kasvit kuosiin ja katselen sitten  tuota tuonnempana, josko jotain tarvitsee. Jostain syystä viehätyn eniten perennoista ja saan niistä eniten iloa, kun saa ne kasvamaan ja kukoistamaan.Tai no, en tiedä kukoistuksesta mutta kasvamaan ainakin.

 Kelloköynnös on minun lemppareitani, ja ensimmäisestä kylvöstäni iti ainoastaan yksi siemen, mutta siitä kasvoi tosi rehevä ja kookas köynnös. Tosin kukinta jäi hieman myöhaiseksi ja nuppuja jäi avautumatta talven tullessa. Myöhemmin olen ostanut taimena, niin ehtii hienosti kukkimaankin. 
Olen ostellut siemeniä JoySeedsiltä ja Korpikankaalta aika usein, hyvin ovat kasvaneet. En osaa sanoa eroa esim. Tommolan tilan omiin siemeniin tai kukkakaverilta saamiini siemeniin. Tuolla lavassa on punaluppiota, punavirmaa, myös kaukasianpionia keltaisena, kotkanakileijaa, kalvaspikarililjaa ja mitähän muuta, en enää muistakaan:) Jospa joskus saisin ne kukkimaankin, no on kivaa, kun on mitä odottaa. Kesäkukat olen ostellut taimena tai varmuudeksi ihan kukkivina, ehtii nauttia kukinnastakin. Mieheni on pohdiskellut kasvihuonetta niiden takia, mutta minä en oikein jaksa innostua ihan niin isosta jobista ja ei oikein ole pihassa hyvää tilaakan sille. 
Tämä katsaus on hieman sekalainen, olen tosiaa tuhonnut osan kasvatuskuvistani jonnekin, olin niin varma, että niitä olisi mutta näillä nyt mennään.

Haasteen voi noukkia mukaansa kuka haluaa, tämä on kierrellyt jo melkoisen monessa näköjään. Ja eiköhön tässä kevään mittaan useampi bloggaaja kerrokin kylvöistään ja kasvatuksistaan, toivotaan että saamme nauttia runsaasta kuva-annista sillä sektorilla. 
Mutta muutama tuli mieleen, jolle voisin tämän haasteen osoittaa:

Kaaos kukkaruukussa

 Garden Of My Dreams
Maaritilla on kyllä jo hyvä katsaus kylvöpuuhistaan:)

Onnea Istuttamassa  

-blogeihin! 

Kivaa viikkoa kaikille!


20 kommenttia:

 1. Ihanan paljon olet kasvatellut ja kaikenlaisia harvinaisuuksia myös! Kolmilehtivauva on suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vauvat ovat vielä ensikesänäkin hengissä, olisi tarkoitus istutella ne tuonne talon päätyyn varjoisalle puolelle.

   Poista
 2. Täällähän on kylvetty tie mitä ihanuuksia vaativampiakin yksilöitä =) Tuo meksikonakilleija muistuttaa aina jotenkin hovinarria olemukseltaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin nuuka :) etten raaski harvinaisuuksia aina ostella, siemenet saa edullisesti ja ei sitten harmita jos eivät menestykkään. Akileijoissa on kyllä tosi paljon värejä ja hieman erikoisempiakin sortteja.

   Poista
 3. Monenlaista olet kasvattanut, useimmat ovat minulle ihan uusia tuttavuuksia. Kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäät, yllättävän ahkerasti erilaiset siemenet ovat itäneet, kannattaa näköjään vaan kokeilla, tosin taimia tulee aika runsaasti ja sitten on jo tilapula mihin laittaa, mutta ainahan on innokkaita ottajia taimille kun vaan muistaa tarjota:)

   Poista
 4. Paljon olet kasvatellut. Komea akileija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akileijoiissa on melkoisen taidokkaat kukat! Vähän on vaikea piirtää...

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Hienoja kasvatuksia! Kiitos haasteesta! Vastailen piakkoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, sullakin on vaikka mitä kivaa, sikäli kun olen blogiasi lueskellut...

   Poista
 6. Kiitos haasteesta, pahan kyllä pistit.. Yritän vastailla parhaani mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja älä huoli, onneksi tämä ei ole mitää haudanvakavaa puuhaa ja ihan vapaaehtoistakin kaikenlisäksi:)

   Poista
 7. Sinulla on paljon hienoja kukkia ja onnistumisen hetkiä. Meksikonakileija on hauskan näköinen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä se melkoinen riemu on tuolla sydänalassa, kun pikkuiset taimet pyrkivät maan pintaan ja siitä saa jopa kukkivaksi kasviksi saakka pidettyä ne hengissä.

   Poista
 8. Eksyin tänne sinun blogiin toisen blokkaajan kautta . onpa täällä paljon ihania kukkia kasvatettu, ilo oli niitä katsella Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun eksyit, aina on mukava saada uusia lukijoita näitä minun juttujani selailemaan. On ihanaa kun ilahduit!

   Poista
 9. No nyt minäkin vasta löysin tieni tänne, kiva kun kävit kommentoimassa! Mahtavia itämisiähän sinulla on, tuo kolmilehtikin, wau!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh en onnistunut liittymään lukijaksesi??! Tuosta klik kohdasta ei auennut mitään! Lieneekö tämä nyt joku isompikin ongelma bloggerissa kun minullekaan ei aina näy lukijani ja muistan jonkun toisenkin tätä valitelleen lähi aikoina!

   Poista
 10. Kiva kun eksyit minunkin blogiini, tänään nyt sitten sorruin ostamaan pari siemenpussia :) Samat lukijaksiliittymisongelmat minullakin, aamulla yritin muutamaan mielenkiintoiseen, mutta ei onnistunut. Sinullakin niin kiintoisa blogi, mutta en löytänyt "namiskaa" mistä liittyä..:D

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)