30. maaliskuuta 2014

kärhöt pois kellarista

Blogini ei olekaan päivittynyt since arvonnan :) Nyt on vaihe, ettei oikein tapahdu mitään pihassa eikä paljon muuallakaan. Eilen nostimme kärhöt kellarista autotalliin. Niihin olikin kasvanut jo melkoisen paljon vaaleita versoja, oli jo korkea aika ottaa ne valoon ja lämpimään. Yksi siemenestä kasvattamani punainen pensaskärhö oli tainnut tulla tiensä päähän, mutta ihanainen taivaansininen 'Fujimusume' ja tiukukärhö 'Sweet Summer Love' olivat talvehtineet hyvin, samoin siemenestä kasvattamani valkoinen, erittäin reheväkasvuinen Saksankärhö, 'Clematis vitalba', jonka kukkimista odottelen jo tulevalle kesälle, onhan se jo kolme vuotta vanha.. alla epätarkka kuva, jonka nappasin Wikipediasta
                                                                           Kivahan tuo olisi nähdä joskus kukkivanakin omassa pihassa...

Pihamaallaamme on vielä LUNTA!! vaikka koko talveen sitä ei ole ollut paljoakaan, mutta nyt nämä viimeiset jököttävät paikallaan kuin liimattuna, eivät sula pois. Eilen huitelin hieman tuhkaa penkoille, että alkaisivat sulaa, samoin tuhkakylvyn annoin mustaherukkapensaille, kun se auttaa vanhan tietoperinnän mukaan tuholaisten torjuntaan, tiedä sitten.. Meillä on ollut niin tasaisen viileää, eilen oli yhdeksän astetta lämmintä poikkeuksellisesti mutta yleensä vaan pari- kolme plussaa ja yöllä viitisen astetta pakkasta. Nytkin hipsuttelee hieman lunta. Toisaalta hyvä, etteivät kasvit heräile liian aikaisin, saattasi halla tehdä niihin vaurioita. En ukso että varsinainen kesä tulee sen aikaisemmmin kuin muiuloinkaan, vaikka lämmintä olisikin ajoittain. 
Jotain narskuja on sentään nousuut piipottelemaan ja joitain krookuksia, lähinnä seurannan alla on kevätatsalea ja höyhenpensas, etteivät vaan rusakkopojat käy pistämässä niitä poskeensa. Hienosti on joissain pensaissa silmut pullakoituneet, siitä huomaa mukavasti kevään etenemisen.
tulevaa ja mennyttä parissa yläkuvassa 


'Fujimusume' on versonut mukavasti, kivaa seurata taas sen kasvua, viime keväänä nuput tulivat tosi vauhdikkaasti ja kukinta pääsi alkamaan aivan alkukesästä. Tekisi mieli vaihtaa tälle jo mullat, mutta en oikein tiedä missä vaiheessa se olisi viisasta?

Tähän kysymykseen päättelen tämän postauksen, hyvää tulevaa viikkoa kaikille!5 kommenttia:

 1. Minulla ei ole kokemusta kärhöjen talvettamisesta sisällä, mutta arvelisin, että nuo uudet versot ovat kovin hauraita nyt. Odottelisin varmaan kuukauden, että ne vahvistuvat, etteivät mene poikki mullanvaihdossa. Tai kai niille voi vaihtaa vain pintamullan?
  Hitsi, liimalumi on ärsyttävää!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Saila kommentistasi, sain vahvistusta omiin mietteisiin, niin on hauraita tosiaan nuo versot. Viime keväänä muistaakseni vaihdoin pintamullan ja sekin teki terää. Täytyy katsoa, kunhan kärhö vahvistuu, miten täynnä ruukku on juuria, millaiseen toimenpiteeseen uskaltaa ryhtyä ettei kärhö suutu mulle:)

  VastaaPoista
 3. Hei! Mikä lie kun en saa lisättyä lukuluetteloon blogeja joihin olen lukijaksi liittynyt viimeksi. Jotain häikkää bloggerissa. Käy katsomassa mun varsinaista blogia;hurahtanut, sinne kirjoittelen useammin.
  En ole minäkään kärhöjä talvettanut ruukussa. Penkissä ovat. Viime kesänä ostin lumikärhön ja pari muutakin. Aina jännittää alkukesästä, että nouseeko sieltä mitään. kun ovat aika syvällä maassa, menee joskus ptkään, ennenkuin näkyy versoja. Lunta on meilläkin ja maa jäässä, joten saa vielä odotella pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, sama ongelma minulla, varmaan bloggerissa joku häikkä.

   Poista
 4. Enpä ole kärhöjä talvettanut, joten ei tietoa. Tuhkaa minäkin heittelin ympäriinsä heränneitten kotiloitten kiusaksi.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)