16. kesäkuuta 2014

päiväretken kohteena Ruunaa ja koskien pauhu

Täytyyhän sitä lomalla tehdä muutakin kuin puutarhahommia. Viikko sitten kävimme visiitillä Oulussa ja eilen suunnistimme sitten ystäväni kanssa Ruunaan maisemiin Lieksaan ihailemaan suomalaista luontoa ja Lieksanjoen pauhuja. Vettä virtasi joessa erittäin vuolaasti, paikalla oli  perheitä ja etenkin kalastajia, isompia ja pienempiä poikia heittousitimineen. Meillä oli tarkoitus vaan viettää leppioisa päivä luonnon helmassa, tosin nautimme lounaan valmiista lounspöydästä, ettei ihan niin retkellä sentään, että omin eväin. Aurinko paistoi ja lauantaipäivän viileys oli vaihtunut oikein sopivaan ulkoiluilmaan.

 Polkujen varrella oli pieniä puroja ja pikkukoskia omine elävineen..puiden välisessä suvannossa..nämä pikkuiset huomasin vasta kotona kuvia katsellessani :)Vanhat, sammaloituneet tukinuittopuut kertovat merkittävästä uittohistoriasta, uitot ovat työllistäneet satoja työmiehiä hevosineen. 1860-luvulta saakka Lieksanjoki toimi myös rajauittoväylänä. Rajantakaista puutavaraa uitettiin 110 vuoden ajan, päättyen 1970. Uittotoiminta loppui Lieksanjoessa kokonaan vuonna 1986. Tukkilaiskisat saivat alkunsa näillä koskilla, siellä punnitiin tukkimiesten parhaimmiston taidot. Polkuja riittää moneen makuuun, välillä pitkospuut johdattelevat kulkijat pahimpien suopaikkojen yli koskelta toiselle. Tässä ollaan matkalla Haapavitjalle.Joitakin vuosia vanha muurahaisasumusHaapavitjan ylitysYlempänä virran varrella oli seesteistä ja hiljaista, koskien ääni oli vaimentunut metsän hiljaisuuteen ja vienoon veden ääneen.


Pientä kanoottitemppuilua Neitikosken stopparissa, osui joku koskitreenaaja paikalle. Vuosia sitten olimme työporukan kanssa näissä maisemissa ja meistä muutamat, itseni mukaan lukien, laskimme kosket alas kumiveneellä alas, oli muuten hieno kokemus, suosittelen!

Vielä on viikko lomaa jäljellä, ehtii tehdä kaikenlaista mukavaa..pestä vaikka ikkunoita.. ;)
12 kommenttia:

 1. Upea luonto. Pohjois-Karjala on todella kaunista seutua kaikkine lampineen ja tuo koski on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, sitä vaan ei aina arjessa muista huomata:)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tulisi vaan hieman useammin käytyä ja talvellakin, siellä on talvella koskihiihtotapahtuma, hiihtolatu kiemurtelee osin sulan joen reunamilla, olen nähnyt kuvia ja maisemat ovat tosi kauniita!

   Poista
 3. Voi apua, miten hieno paikka! En ole käynyt aikoihin tervehtimässä ystäviäni noilla seuduilla, viimeksi he olivat täällä ja siitäkin on jo monta vuotta aikaa. Nyt tuli hirmuinen Pohjois-Karjala -polte! Varmasti upea ja mieleenpainuva retki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sinun täytyy korjata asia:) Kivaa oli kuljeksia poluilla ja nautiskella luonnosta sekä mikä mukavaa, sai tarinoida kuulumiset bestiksen kanssa!

   Poista
 4. Hienot kuvat. Voi että ovat jo linnunpoikaset kasvaneet. Silloin kun me käytiin ei niitä vielä näkynyt. On niitä kyllä mukava seurata :)
  Me ollaan vaan käyty tuota Neitikoskea ihailemassa, ei olla käyty vaeltelemassa.Mut kyllä kannattas käydä pidemmälläkin reissulla tuolla. Varata yöpyminen ja vaellella tuolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Kyllä siellä olisi kiva vaikka yöpyä laavulla, niitähän siellä on useita.

   Poista
 5. Kyllä Suomen luonto on kaunista! Kiitos upeista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska, ulkomaillakin on nähtävää mutta kesäaikaan ainakin meilläkin luonto on näkemisen arvoista!

   Poista
 6. Hieno paikka. Eräs ystäväni näytti jokin aika sitten kuvia samasta paikasta ja jo silloin ihastelin upeaa luontoa. Harmi, että nykyisin tulee niin vähän reissattua. Paljon olisi kaunista nähtävää ihan täällä kotimaassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin on mullakin harventuneet reissailut, sitä vaan kotona puuhastelee tai laiskottelee;) pitäisi olla reissujen jälkeen reilusti vapaata, että palautuisi.. :D

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)