2. kesäkuuta 2014

syreenikiitäjä ja alkukesän kukkia

 Eilen illalla iltamyöhällä, kukkia kastellessani huomasin mustan olion liljaruukun kupeessa. Syreenikiitäjä lymysi siellä ilmeisesti yöpymispaikassaan. Muutama vuosi onkin vierähtänyt edellisestä pihahavainnosta ja silloin se oli juhannuksen tienoilla, liekö aiemmalla lämpöaallolla jotain tekemistä asian suhteen.

Ja sitten perinteisiin kukkajuttuihin.. 
Aina yhtä hehkeän sininen lostokärhö 'Fujimusume' availle ensimmäisiä kukkiaan ja nämä ekat ovat aina ihan valtavan kokoisia, myöhemmin avautuvat ovat hieman pienempiä. 


 Uusista kärhöhankinnoista ensimmäistä kukkaansa availee loistokärhö 'Omoshiro', kivaa seurata, millainen tuosta tulee..Muutamia muitakin alkukesän kukkijoita on ehtinyt kukkaan, mm. särkynytsydän punaisena, valkoiselle on käynyt köpelösti, viime kesänä näytti jo huonolta ja nyt nousee maasta vain pari piipaketta, mikä lie tullut, muutaman vuoden se kukki tosi kauniisti. Täytyy varmaan hankkia uusi tai laittaa jotain muuta mukavaa tilalle. 

 Sinikämmen aloittaa kukintaansa, tästäkin valkoinen ei menestynyt talven yli, minulla taitaa olla valkoisten kanssa ongelmia, siniset kyllä jaksaa porskuttaa:) Alakuvassa varjopuolta, entiseltä työkaverilta saamani kotkansiipisaniaiset viihtyvät autollin takaisessa varjon katveessa.


 Ja onhan sitä jotain uuttakin istutusta tullut väsättyä. Aiemmassa postauksessa kerroin valamonruusujen leikkauksesta ja niiden alla olleesta montusta. No, nyt monttu on saanut mullan ja samalla tontin reunan viettävä rinne sai lisämultaa, hieman vielä viimeistelyä vaille. Istutin siihen pihanpuoleiseen reunaan isoja kuunliljoja ja siitä alaspäin kaksikymmentäyksi pikkuruista pionin tainta, jotak olivat kasvaneet lavassa siemenistä. En toki olisi raaskinut ostaa isoja pionin taimia noin runsaasti. Nämä pionit ovat aikaisin kukkivia punaisia kuolanpioneja ja harvinaisempia, keltaisia kaukaasianpioneja. Aikaa kulunee useampi vuosi, ennemkuin kukkivat mutta mikäs hyvää odotellessa, jos nyt ylipäätään suostuvat kasvamaan, multatila pitäisi kyllä riittää. Oikealla alempana on vaaleanpunaista tähtiputkea, vasemmalla kotkanakileijaa ja alhaalla vasemmalla siemenistä kasvattamini kosmoskukkia. Kuvan ulkopuolelle jää vielä kermesmarja ja lisää kotkanakileijoja. Aivan reunaan tienreunan puolelle laitoin/laitan vielä päivänliljoja. Ettei vaan kitkeminen lopu:)

Mukavan rattoisasti alkoi kesäloma,on jo jotain saanut aikaiseksi rentoutumisen lomassa ja aurinko paistelee, tälle viikolle on luvassa jopa hellettä... ai, ai, on tää niin mahtavaa tämä Suomen suvi:)

10 kommenttia:

 1. Mukavaa lomailua! Nuo kotkansiivet ovat sitten kauniita.

  VastaaPoista
 2. Valtavan kaunis tuo sininen kärhösi ja ihana sinikämmen. Kotkansiipisaniaiset ovat kohta parhaimmillaan minullakin takapihan penkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotkansiipisaniaisista nousee ihana tuoksukin, kun niitä hieman heiluttelee. Sininen kärhö on minulla laatujaan ensimmäinen ja sai minut innostumaan kärhöistä enemmänkin.

   Poista
 3. Kauniita kärhöjä, voi mulla ovat vasta pienellä taimella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä ne kärhösi pörhistyvät kun saavat valoa ja lämpöä:)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, tämä alkukesä on ihan paras loma-aika, minusta.. luonto vehreimmillään ja kaikkialta puskee uutta ja elinvoimaista, se tarttuu:)

   Poista
 5. Voihan musume, miten ihana olet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) kukkien halkaisja n. 19 cm, ihan piti mitata...

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)