26. lokakuuta 2014

syksyn pimeyden valaisee kesän muistot ja muut mukavat

Viikonloppu on lopuillaan, huomenna alkaa taas uusi työviikko. Eilen laittelin kynttilälyhdyt ulos ja samalla virittelin kukkakaareen pihavalot. En tiedä onko liian aikaista, mutta kun pikkujoulukausikin lähestyy ja illat on niin pimeitä, niin minusta on jo ihan ok. Ja vielä kellotkin siirrettiin talviaikaan, joka minusta on ihan pöllön hommaa, mutta minkäs sille, kun isot herrat määrää niin tehtäväksi.

Puutarhan puoli on visusti ohuen lumipeitteen alla, tosin taittaa lumi sulaa pois, jos on säätietoihin uskominen. Lämmintä ja vesisadetta tulossa. Nassupallot virittelin pensaihin ja luumupuuhun rusakoiden kauhuksi, jos nyt sitten niitä säikähtävät. Varmaan vaan hieman nyrpistävät nenäänsä ja iskevät talttahampaansa kiinni makoiseen kuoreen. Hankalaa on verkottaa jo isoksi kasvaneita pensaita. Pihalla liikuessani muistelin, mitä uusia perennoja olin istutellut kesän aikana, miten ne tuppaa unohtumaan heti, kun ei ole näkyvissä. 

Ainakin piikkiputki 'Mrs Marble', kiva kirjavalehtinen versio piikkiputkista


laitoin hiekkaa lehtien ja lehtiruusukkeen juureen, ettei keväällä sulessaan lahoaisi juuresta.

 Pioneja laittelin myös, aika montakin uutta, niistä tarkemmat tiedot on pionit -sivulla, pionien etualalle laitoin kameleonttilehden taimia, joita alkuperäinen, parivuotta vanha istutus on tehnyt runsaasti ympärilleen. Hauska kasvi, putkahtelle milloin mistäkin kohtaa ja värimaailma vaihtelee runsaasti, lehdissä on punertavia, punakirjavia, valkovihreitä ja ihan kononaan vihreitä, mitä ihmeellisimpiä versioita, siis oikea kameleontti:) Taustalla näyttää olevan valmis kuoppa vielä yhdelle pionille, siihen muistaakseni tuli Itoh hybridi 'Callie's Memory'.

 Yläkuvassa vasemmalla kerrottukukkainen verihanhikki 'Potentilla atrosanguinea', kukka kuin tulenpunainen pikkuruusu:) toivottavasti ensikesänä pääsen ihailemaan edes yhtä kukkaa. Keskellä valkoinen punalatva  'Eupartorium aromaticum'. Oikealla koreahohdekukka. Taustalla vielä jo toisen kerran ostamani päivänsilmä, jossa on ihanat täyteläisen  keltaiset kukat tummanpunaiset varret. 

Tulihan sitä paljon muutakin uutta istutettua, kun nyt tarkemmin alkaa muistelemaan, mutta täytynee jatkaa muisteloita myöhemmin. Vielä kuitenkin muutama ruusukuva, joista en koskaan saa tarpeekseni, mm.  'Louise Bougnet'
'Lumo'

 ja 'Ritausma'

 Nyt täytyy orientoitua huomiseen, kuinkahan tuo herääminen onnistuu, syksyinen kellonsiirto on minulle jotenkin vaikuttavampi kuin keväällä. Ehkä keväällä energiat on muutenkin kohdillaan, tää syksy meinaa olla hieman raahustamista. Mutta kerronpas vielä tähän loppuun jutun, josta saan ihan ite olla ylpee... tänään sain valmiiksi villapaidan, jonka aloitin syksyllä 2012, jee, nyt se on vihdoin valmis ja pääse lämmittämään husbandin hartioita. Ei se ollut kiinni kuin viimeistelystä, sivusaumojen ompelusta, pääntien neulomisesta ja höyryttämisestä, en vaan saanut jotenkin aikaiseksi, iski jonkinlainen jumi. Se on aina uhkana näissä isommissa käsitöissä. Mutta nyt  on valmis ja käyttäjälleen mieluinen.

Hyvää viikkoa!

 17 kommenttia:

 1. Hyvään aikaan sait neuleen valmiiksi, kun talvi tulee! Loistava ajoitus ;-)
  Oi mitä herkkuja, kerrottu verihanhikki ja tuo piikkiputki, nam nam. Ensi kesää on kiva odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaikka kyllä se kesti tuo neuleen valmistuminen, ihan noloa...entiseltä käsityölaiseltä.
   Piikiputkissa on miusta jotain vitsikästä, karun kauniita ja tämän nimikin:)

   Poista
 2. Kyllä oletkin paljon istuttanut ihania kasveja, kisällä sitten on ihailtavaa paljon Nuo ruusut ovat sitten kauniita . Piikki putken lehdet ovat niin raikkaan hyvän näköiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekö ihan ikivihreät lehdet piikkiputkessa, saa nähdä.
   Toivottavasti ruusut säästyy rusakoilta.

   Poista
 3. Juuri sopiva aika uudelle villapuserolle! ihania kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän villapaita on aina tarpeen näilä leveysasteilla ja käsinneulottu on jotenkin erikoisen lämmin. Olisi joskus taas kiva värjätä itse langat.

   Poista
 4. Auts tuo 'Ritausma' meni heti hankintalistalle :) Jospa aarteet saisivat tänä vuonna suojaavan peiton päälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, on niin uskomattoman kaunis sävyiltää tuo kukka ja niitä on oksien latvoissa useitakin yhtäaikaa auki.

   Poista
 5. Aivan upea tuo ruusu. Hieno aika tosiaan alkaa pitää villapaitaa, välillä on niin kylmä tuulikin. Nyt vaan on taas vaihteeksi lämmintä, kuulema lämpimämpää kuin kesäkuussa juhannuksen tienoilla. Eiks ole jännää. Ei vaan ole nyt niin kesäinen ja toiveikas olo kuin kesäkuussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausma on kuin suoraan akvarellimaaluksesta.
   On todella lämmin ilma nyt, kipaisin töiden jälkeen kaupungilla ja aivan takki auki siellä tarkeni liikuskella. Aika metka tunne, kun on kuitenkin niin pimeää:)

   Poista
 6. Onnea neuleen valmistumisesta. Minun sukankudin odottaa tekijää...en ole enää neulojatyyppiä:) Nuo ruusut ovat NIIN mahtavat!

  VastaaPoista
 7. Taas tuo Louise Bougnet putkahti "kummittelemaan" minulle! Kai se täytyy saada omaankin pihaan, kun kerran on noin kaunis <3 Ritausma on myös suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Hieman erikoisempi kukka.

   Poista
 8. Voi noita ruusuja, kyllä tulvahtivat kesän tuoksut mieleen kuvistasi. Toivottavasti jo ensi vuonna pääsen istuttamaan mökille ihania, ihania vaaleanpunaisia ruusuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ja niitähän ei ole koskaan tarpeeksi:)

   Poista
 9. Mm, tuo Ritausma istutettiin tuplana meillekin viime kesänä. Oikein odotan, paljonko se on kasvanut ensi syksyyn mennessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en saa silmiäni irti Ritausman kukasta silloin kun se on parhaimmillaan, se on niin hempeän viehko väriltään, melkein epätodellinen. Hyvin nopeasti vaan kukka vaalenee ja hieno hetki kiitää pois...mutta kukkia tulee runsaasti ja silmän ja mielen iloa riittää.

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)