27. helmikuuta 2014

ARVONTAA!

Tällä jutulla oli pitkä itämisaika, nimittäin ARPAJAISILLA!!

Vuosia on vierinyt ja en ole saanut ajoiksi järjestää mitään tämän kaltaista juttua blogissani, mutta nyt päätin korjata tilanteen. On niin mukavaa osallistua toisten arpajaisiin (vaikka onni ei ole potkinutkaan, mut ei haittaa), palkintona on milloin mitäkin mukavaa tykötarvetta. Ja eihän sitä koskaan tiedä milloin tärppää...kannattaa osallistua tällaisenkin, jolla ei yleensäkään ole tuuria arpajaisissa, mutta monilla on ilmiömäinen mäihä aina voittaa :)

No asiaan, minulla on varattuna palkinnoksi kirja nimeltään LAHJOJA PUUTARHASTA 100 ihanaa lahjaideaa, Debora Robertson, jukaisija Tammi. Lisäksi pakettiin tulee mukaan pienet Nelson sekatöörit sekä  pussi ruiskaunokin ja valkoisen kosmoskukan siemeniä.


Miltäs kuulostaa minttusaippua, ruiskukkasilmähauteet, huonetuoksusuihke, ruusuinen huulivoide mm. sekä persiljaiset koirankeksit :) ja monet muut reseptit, joissa hyödynnetään puutarhan antimia yrteistä kukkien terälehtiin ja lisänä vinkkejä, mm. kuinka teet näistä sieviä lahjoja annettaviksi ystäville ja kavereille? Sekatööreillä voisin kuvitella napsivani juuri yrttien ja muiden oksia ja kukkia näiden ohjeiden aineksiin sekoitettavaksi.

Arvonnan säännöt ovat tutut, yhdellä arvalla pääsee mukaan kun kommentoi, kahdella pääsee mukaan kun kommentoi ja liittyy julkisesti lukijaksi, kolmella pääsee mukaan kun kommentoi, on lukija/liittyy lukijaksi ja vielä linkittää yllä olevan kuvan omaan blogiinsa.
 Osallistua voi tästä päivästä alkaen tuonne maaliskuun puoleenväliin.
 
Tervetuloa tämän blogin ihka ensimmäiseen kevätarvontaan! Ja onnea mukaan kaikille osallistujille!23. helmikuuta 2014

perennamuistio

Joskus aiemmin mainitsin pitämästäni perenna- ja pensasmuistiosta. Kannattaa näköjään varautua pahimpaan, kun näin jo viime yönä unta, että olin menettänyt muistini. Olin muka jossain matkalla ja en löytänyt hotellihuonettani, tavarat olivat kaikki kadonneet ja en muistanut mitään reittejä, mihin minun piti mennä, kellokin oli vaihtunut kädessä enkä muistanut, olinko sen itse vaihtanut vai oliko sen tehnyt joku muu...ihan hirveetä oli tajuta että en muista enää mitään...Liekö lomastressiä :)
No, onneksi perennamuistio on kuitenkin tanakasti kadella tiedostolla, koneellla ja ulkoisella kiintolevyllä, se pitääkin päivittää kohta.
Jokunen vuosi sitten aloin laittamaan exel-taulukkoon hankkimieni kasvien nimet, värejä, korkeuksia mm. ja milloin ja mistä olin hankkinut sekä tärkeimmät hoito-ohjeet.  Joihinkin olen liittänyt myös kuvan.
Ajatus lähti siitä, kun olin jo 90 -luvun alkupuolella hyvin innoissani pihasta ja sen hoidosta ja uusia kasveja tuli hankittua koko ajan. Sitten tuli taantumakausi innostukseeni ja monet kasvit katosivat ja niistä ei jäänyt jälkeäkään. Nyt uudestaan innostuttuani harmittelen, kun en ole pitänyt kirjaa niistä aiemmista. Onneksi jotain on säilynyt niiltäkin ajoilta. Nyt lisäilen aika-ajoin taulukkoon uudet tulokkaat. Sieltä on helppo myöhemmin tarkistaa historiaa, kukinta-aikoja mm. sekä olenko saanut joltain kaverilta tai mistä olen ostanut ja milloin. Olen piirtänyt myös kukka-alueista kartan cadilla, nimennyt ne ja merkannut siihen mitä aluella kasvaa. Eipähän lopu puhde luppa-aikoinakaan ja tiedot pysyvät toivottavasti paremmin tallessa kuin omassa päässä, jonka kovalevy saattaa pätkiä jo nyt, saati sitten vuosien karttuessa :)

Kuva ei ole ihan taulukon kokoinen, mutta jonkinlaisen käsityksen saa.. voishan tuota viedä pidenmmällekin, laittaa tiedot värikoodeilla tai sen sellaista, mahdollisuuksia on paljon, tämä on vaan tällainen simppeli taulukko


Nyt mennään lukmääräisesti perennojen kohdalla jossain 130 paikkeilla, ei ole kovin paljon, mutta alkaapa kohtuullinen tilakin loppua. Mutta ainahan joku kuolee ja uutta täytyy hommata lisää, joten luettelo saanee jatkoa tai elää ainakin.

Nyt onkin siis se lomaviikko edessä, huomenna käyn kampaajalla, josko hieman väriä laitattaisi ja leikkaus pitää kohentaa. Ulkoilua ainakin tiedossa, kantapää vaan vihottelee melkoisen ankarasti, mutta eiköhön sen kans pärjää. Lumikengät odottavat varastossa, on hieman niukasti lunta kenkäilyyn, taitaa metsässä päästä paremmin ihan tavan kengillä. Koirapojat vaatinevat huomiotani enemmän kun olen kotosalla...Ja hyvää ruokaa pitää laittaa, ehkäpä leipoakin, siinäpä sitä puuhaa, nyt ei mitään matkoja.


Tänä aamuna lueskelin tulevan kesän puutarhatrendeistä, on vapaita muotoja, kukkapenkkien reunat eivät tarvitse olla jetilleen :) no, mulle sopii oikein hyvin, olen ollutkin aikaani edellä, koska minun kukkamaat useimmiten hieman kaarteilee, rönsyilee ja rehottaa, aina innostuksesta riippuen :) nurmikkokin koostuu villeistä rikkakasveista ja siellä täällä piipottavista oikeista nurmikasveista.

Hyvää sunnuntaita!

20. helmikuuta 2014

siemenistä se lähtee, kuitenkin...

Niinhän siinä sitten kävi, että sorruin kuin sorruinkin muutamaan siemenpussiin kauppareissullani. 


Pidän niin hurjasti kelloköynnöksestä, että ostin siemeniä, jos vaikka onnistuisin kasvattamaan niistä somistetta kesäkuistille. Samaan satsiin ostin kiinanasterin, sikkikukan, kesäraunikin ja ison samettikukan siemeniä. Ensiviikolla olen lomalla ja silloin on hyvää aikaa laitella siemeniä itämään, samalla täytyy vaihdella multia sisäkukille, niille muutamalle, en ole kova sisäkukkia hoitelemaan. Tosin juuri huomasin valkoisessa lehtikaktuksessa pari nuppua, ilahduttavasti se kertoo valon määrän lisääntymisestä ja kevään tulosta. Tuossa siemenpussien etualalla on viimekesäisiä pioniunikon siemenkotia sekä päivänsinen siemeniä. Kuinkahan kauan siemenet pysyy itämiskunnossa, löysin nimittäin jalokellon ja samettikukkien siemeniä, toissavuotisia...onkohan niistä enää..taidan laittaa kuitenkin multaan, katsotaan...
Nyt alkaa jo mielessä pyörimään kevätpuuhat puutarhan puolella, selailin kirjastosta lainaamaani kirjaa, jossa oli erilaisia luonnon materiaaleista tehtyjä rakennelmia ja vuodenaikoihin sopivia somistuksia. Harmi, olen unohtanut kirjan nimen vaikka se kai pitäisi tässä yhteydessä mainita jos lakia noudattaisin...

 Tuossa rakennelmassa olisi ainesta vaikka kärhölle...

 Nämä tötsät vois olla ruukussa tosi kivoja, vaikkapa juuri päivänsinen tukena..

 .. ja nämä lehtisiilikkäät vaikkapa ovikransseina syksyllä...

Pajusta olen jotain väsäillyt aiemminkin ja jos tulevena kesänä taas köynnöstukia tarvitsen, niin osoite on silloin pajupöheikkö, sieltä sitä matskua askareisiin löytää. Ja naapurin ojan pientareet siistiytyy samalla :)

Huomenna viimeinen päivä töissä ennen lomaa... jee..mukavaa...


10. helmikuuta 2014

Kasvatteluhaaste

Kiitos haasteesta, Konnadonna!

Taitaapa aika moni meistä viherpeukaloista elää jo tulevaa kevättä haaveillen ihanasta kukkaloistosta pihamaallaan. Kannan korteni kekoon vastaamalla tähän hasteeseen, vaikka en nyt mikään asiaan perinpohjin vihkiytynyt tyyppi olekaan. Haasteen ohjeet:

Haaste Puutarha Ystäville

- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi. 

Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?

Laita haaste blogissasi eteenpäin.
 

Yksi vanhimmista siemenistä kasvattamani perennoista on meksikonakileija, ostin siemenet paikallisesta puutarhamyymälästä, kuva oli niin kaunis siemenpussin päällä. Esikasvatin ikkunan edessä ja siirsin kukkamaahan. Nyt olen jo joutunut rakentamisen tieltä sitä siirtämäänkin ja viimekesänä se ei sitten kukkinut. Uskon sillä olevan hyvät juuret, joten eiköhön se selviydy eteenpäin.

Pari kesää sitten laitoin kaksi kasvilavaa ja sain kukkakaverilta kuolanpionin, kolmilehden ja monen muun kasvin siemeniä, joita poimimme hänen isoista kasveistaan. Mielenkiintoista on seurata niiden kasvua, pionitkin ovat jo terhakoilla taimilla. Niiden on vielä parasta antaa telkeytyä vielä jonkun aikaa, ennekuin saavat varsinaisen kasvupaikkansa. Joistakin siemenistä on tullut jo kukkivia kasveja kuten ruusunätkelmästä. 


Se kiipeilee rehevästi viinikärhön kanssa samassa verkossa. Ruusunätklmän siemenet laitoin syksyllä lavaan talven alle kuten pionitkin. Lavassa on muutamia pensaskärhön taimia myös, minulla piti olla niistä kuviakin, mutta en löytänyt. Viimekesän kamera/läppärihässäkässa on osa kuvista eksynyt teille tietymättömille.


Kermesmarjan siemeniä ostin Tommolan tilalta ja kokonaista yksi iti, myöskin lavassa talven yli. Tämä kuva on toissa kesältä, viimekesänä se jo kukkikin. Jokohan tulevana kesänä uskaltaisi siirtää sen varsinaiselle kasvupaikalleen, mikä se sitten tulee olemaankaan. Tuossa vierellä pilkottaa pikkuiset ruusunätkelmät.

Edelleen lavakamaa:) kolmilehdet, siemenet peräisin kukkakaverin isosta kolmilehdestä

Kuva myös toissakesältä, viimekesänä näissä oli jo selvä kolmilehden muoto.


Amurinneilikat kasvatin autotallissa ja olivat vallan helppoja kasvatettavia. Nyt kukkivat kukkapenkissä jo valtoimenaan ja niistä saa helposti matalaa reunuskasvia, samoin kuin maitokellosta, joka sai samanlaisen aloituksen autotallin ikkunalla.

Tässä kuvassa maitokello on kukintansa alussa, mutta on erittäin ahkera ja runsas kukkija pitkälle syksyyn. Alla jalokello, joka on näköjään niipukkaampi, itää hitaasti ja vain muutamat siemenet itivät, nämäkin kellot Tommolan tilan siemenistä.

Pinnisti viimekesänä kuitenkin muutaman kukankin ilokseni. Talvenarka käsittääkseni, joten liekö vielä ensikesänä hengissä.


Keltakaunokin siemenet ovat myös kukkakaverin kasveista, minusta niin komea iso perenna. Kasvattelin kevään autotallissa, kasvoi ruukussa pensaan katveessa kesän ja talvehti seuraavan talven kellarissa, hyvin pärjäsi kun laitoin viime keväänä sen kasvupaikalleen peittämään lehtikompostoria etupuolelta. 


Olen kasvatellut vuosien mittaan monenlaista, myös yksivuotisia kuten kurkkuyrtti, isot ja pienet samettikukat esikasvatellen, orvokitkin. Suoraan lämpimään maahan onnistuu monet kivat yksivuotiset kesäkukat, mutta usein olen  pottirivejä kodinhoitohuoneenkin ikkunoilla viljellyt. Nyt on onneksi autotalli laiteltu siihen malliin, siellähän ei ole autoa koskaan pidetty, että voin viritellä sinne viljelmät jos haluan. Tänä keväänä ei ole yhtään viljelystä, poikkeus vahvistaa säännön, ei edes yhtään yrttisiemenpussiakaan ole tullut ostetuksi. Nyt on tarkoitus hoidella entiset kasvit kuosiin ja katselen sitten  tuota tuonnempana, josko jotain tarvitsee. Jostain syystä viehätyn eniten perennoista ja saan niistä eniten iloa, kun saa ne kasvamaan ja kukoistamaan.Tai no, en tiedä kukoistuksesta mutta kasvamaan ainakin.

 Kelloköynnös on minun lemppareitani, ja ensimmäisestä kylvöstäni iti ainoastaan yksi siemen, mutta siitä kasvoi tosi rehevä ja kookas köynnös. Tosin kukinta jäi hieman myöhaiseksi ja nuppuja jäi avautumatta talven tullessa. Myöhemmin olen ostanut taimena, niin ehtii hienosti kukkimaankin. 
Olen ostellut siemeniä JoySeedsiltä ja Korpikankaalta aika usein, hyvin ovat kasvaneet. En osaa sanoa eroa esim. Tommolan tilan omiin siemeniin tai kukkakaverilta saamiini siemeniin. Tuolla lavassa on punaluppiota, punavirmaa, myös kaukasianpionia keltaisena, kotkanakileijaa, kalvaspikarililjaa ja mitähän muuta, en enää muistakaan:) Jospa joskus saisin ne kukkimaankin, no on kivaa, kun on mitä odottaa. Kesäkukat olen ostellut taimena tai varmuudeksi ihan kukkivina, ehtii nauttia kukinnastakin. Mieheni on pohdiskellut kasvihuonetta niiden takia, mutta minä en oikein jaksa innostua ihan niin isosta jobista ja ei oikein ole pihassa hyvää tilaakan sille. 
Tämä katsaus on hieman sekalainen, olen tosiaa tuhonnut osan kasvatuskuvistani jonnekin, olin niin varma, että niitä olisi mutta näillä nyt mennään.

Haasteen voi noukkia mukaansa kuka haluaa, tämä on kierrellyt jo melkoisen monessa näköjään. Ja eiköhön tässä kevään mittaan useampi bloggaaja kerrokin kylvöistään ja kasvatuksistaan, toivotaan että saamme nauttia runsaasta kuva-annista sillä sektorilla. 
Mutta muutama tuli mieleen, jolle voisin tämän haasteen osoittaa:

Kaaos kukkaruukussa

 Garden Of My Dreams
Maaritilla on kyllä jo hyvä katsaus kylvöpuuhistaan:)

Onnea Istuttamassa  

-blogeihin! 

Kivaa viikkoa kaikille!


2. helmikuuta 2014

tunnustus ja talviromoska

Kiitos tunnustuksesta "puutarhuri" blogista Salainen puutarha, mukava ja piristävä yllätys, varsinkin kun olin viimeviikon ajan taistellut flunssaa vastaan ja jouduin antamaan torstaina periksi kuumelle. Olin jo keskiviikkona lähtenyt aiemmin töistä lepäilemään ja niin torstainakin, mutta illalla nosti sittemn kuumeen ja jäin sitten perjantaina suosiolla kotiin parantelemaan. Nyt vasta alkaa tuntua siltä, että olo korjaantuu ja huomenna suunnistan taas töihin. Nenä on edelleen hyvin tukkoinen ja kipeä, kävin kuitenkin jo pikkuisen happihyppelyllä Veikko-koiran, ukelin ja Olavi-koiran kanssa. Veikon kanssa käännyimme aiemmin kotiin, joka ei sitten tällä kertaa ollutkaan hänen mieleensä, yleensä on toisinpäin, minä jatkaisin lenkkiä mutta hän ei halua:) Hän on mieheni sanonnan mukaan aivan "mielialakoira", tekee mitä itsestä milloinkin huvittaa, ettei vaan ottaisi mallia isännästään:)


Niin, tällainen tupsahti blogiini Salaisesta puutarhasta, joka liikkuu hyvin samoilla linjoilla kuin oma puutarhainnostukseni, kokeilua, yritystä ja erehdystä sekä innostumista luonnon ja ympäristön ihmeistä. 
Jatkan tunnustusta muutamaan mukavaan blogiin, jotka ilahduttavat postauksillaan ja joistakin on tullut suorastaan melkein "tuttuja":

Saran mökissä ja puutarhassa, olet jo saanutkin tämän tunnustuksen mutta haluan silti mainita, ihanat kuvat
Rikkaruohoelämää, lähes koko ajan ollut seuranani, mitä olen blogiani pitänyt, kiitos siitä
Perennapuutarhurin blogi, uudempi tuttavuus, jonka Heidi-Maaria on alansa ammattilainen ja kirjoittelee myös blogia
tässä muutamia...
Voi, on niin vaikeaa päättää mihin tätä jakaisi, on niin monia ns. vakkareita, joita lueskelen, mutta saahan tämän ottaa mukaansa ken haluaa, kuvakin on ihan kaunis:) ja mukavaa on se että uusia kirjoittajia ja seuraajia ilmaantuu koko ajan. En tiedä olenko ihan hassu, mutta esim. säätiedotuksia katsellessa huomaan ajattelevani että nyt sillä ja sillä blogilla on sellainen ilma, ja mitenkähän ne nyt siellä Pohjanmaalla tulvissa selviävät, tai mitä tapahtuu Kainuussa tai Turun saaristossa... tai Kemin tienoilla, Rovaniemellä??
Nyt venyi tämä juttu ihan muuhun kuin ajattelin. Täytyy seuraavan kerran kirjoittaa siitä aiheesta koko juttu, mitä alunperin ajattelin tähän jatkoksi lisätä...nimittäin mm.pitämääni exel- luetteloon, johon kirjaan kasvieni tiedot...
Nyt täytyy lähteä juomaan lämmintä ja valtaisiko ihan sohvan kera lämpimän villahuovan, olisiko hyvä idea?

Hyvää sunnuntaita!