28. syyskuuta 2014

after snow..:) kevätsipuleita maahan

Huh, huh, olipa se melkoinen "talven aloitus" viime tiistaina. Lunta tulla tupsahti hetkessä parikymmentä senttiä ja tietäähän sen, kuinka pihan kasveille kävi..

Yli parimetriset purppurapunalatvatkin joutuivat antamaan periksi lumen painolle.

Onneksi lumet sulivat pois ja pääsin jatkamaan syystouhuja, oli ne kukkamukulatkin istuttamatta, tänään tuokin suunnitelma vihdoin toteutui ihanassa auringonpaisteessa.


Maan uumeniin meni tulpaanilajitema 30 kpl, jotka tulivat Kotipuutarha -lehden tilaajalahjana Kauppilan kautta, pussi sisälsi neljää sorttia, seuraavat  sipulit tilasin itse,  ihana tulppaani 'Dream Touch', paperipussissa isotähtihyasintti 'Alba'. Pientareen puolelle halusin narsisseja, nyt on paljon aivan uusiakin lajikkeita, ainakin minulle. 'Taurus' oranssi kerrottu torvi, keltainen kerrottu 'Double Campernelli', oranssinpunaisella litteällä torvella varustettu 'Riot' ja ihana 'Petit Four'. Matala valkoinen laukka 'Karataviense Ivory Queen' hännänhuippuna. Laiton vielä isojen perennojen lomaan lajitelman jättilaukkoja ja ihania pikkkuisia lumikelloja. Säästin keväiset pääsiäisen pienten hyasinttien sipulit ja upotin nekin vielä penkan reunaan. Onpa taas keväällä katselemista, toivottavasti.

Istutusten jälkeen roudasin kärhöt kellarin luukun lähelle odottelemaan siirtoa talviteloille, ruusut vielä jaksavat kukkia aurinkoisen kuistin puolella, joten saavat vielä olla tuonnemmaksi. Pihassa on monenlaista väriä nyt, kun osassa kasveja on ruskan sävyjä, osassa on vielä ihan kukkia ja sitten on vielä mm. nämä keijunkukat värikkäinen lehtineen.

Kuvan reunoilla olevat ovat vanhempia hankintoja ja niiden nimet eivät ole missään tallessa, mutta keskimmäisessä (hieman sekainen kuvakollaasi, sori!) on kahdeksaa eri väristä keijunkukkaa, nämä ovat tämän kesän ne extempore-ostot Viherlandiasta, kun piti lähes kaikki värit ostaa mitä pöydässä näkyi:) näiden nimet ovat visusti tallessa, siellä on ginger alet ja muut mukavat..mahdottoman hyvin juurtuivat ja innostuivat jopa kukkimaan...

 Valo ja varjo vaikutta niin paljon himalajankurjenpolven väriin, kukka on melkoisen kookas ja niitä riittää ihan pakkasiin saakka.

 Lumipalloheisi syysväreissään

Kermesmarjan kauniit marjat... mutta niin myrkylliset

 Jalokärhö 'Mr. President' availee viimeisiä nuppujaan.

Ja vielä pikkuiset siemenorvokit ruusupensaan katveessa, söpöläiset:)

Tästäpä sitä jatkellaan kohti uutta viikkoa, joten hyvää sellaista kaikille blogin lukijoille!


20. syyskuuta 2014

maisema sumussa, vähän pääkin

Tänä aamuna maisema oli kovin utuinen mutta kaunis, raikas aamuilma ja metsän tuoksut virkistivät ja viimeisetkin unen rippeet karisivat silmistä. Koirapoika pisteli metsän uumeniin ja se jäi omille puuhilleen yhdessä mieheni kanssa. Minä jatkoin omia teitäni ja nautin täysillä syksyisen metsän tunnelmasta. Sumu laskeutui hyvin tiiviiksi matoksi lähemmäs maanpintaa ja pehmensi maiseman ääriviivat kauniin epämääräiseksi.
naapurikin peittyi usvaan..


 Yhdeksän aikoihin ilma oli kirkastunut ja aurinko paistoi jo täydeltä terältä. Ilma lämpeni lähes kesäisen lämpimäksi päivän mittaan. Kosmoksen kukat sinnittelevät vielä ja availevat nuppujaan päivä toisensa jälkeen.

:) Pään sumuisuus on onneksi vaan lähinnä sitä, että viikon työrupeaman jälkeen se tuntuu yhtä sumuiselta kuin tämän ajan aamuiset maisemat. Onneksi se on ohimenevää ja kirkastuu viikonlopun edetessä..

Huomisen tai ensiviikon ohjelmaan voisikin kuulua sitten narsissien istutusta ja pihakalusteiden roudaamista varastoon odottelemaan ensi kevättä.

Hyvää viikonloppua ja tulevaa viikkoa! 

 

12. syyskuuta 2014

vielä jotain kukkii...


 Vihdoinkin, päivänlilja 'Luxury Lace' oli avannut pitkään pullistelleen nuppunsa, aika myöhään näyttää tämä lajike kukkivan, muistaakseni viime syksynä oli sama juttu. Kukkavarressa on vielä muutama nuppu avautumatta, joten muutamaski päiväksi on vielä iloa, muista päivänliljoista poiketen tämä ei tehnyt kuin yhden kukkavarren. Kuvassa kukka on kovin märkä, meillä sataa ropistelee parhaillaan. Nämä tämän postauksen kuvat olen ottanut kännykän kameralla iltaisin viimeisellä pihakierroksella.

 Kanadalainen pensasruusu 'Morden Centennial' on aloittanut uuden kukinnan, kukki silloin kohta kun olin sen istuttanut alkukesästä, tämä vaikuttaa kovin lupaavalta tulevia kesiä ajatellen.

Pientareen puolella siemenestä kasvaneet/kasvatetut kosmokset ja atsaleasilkkikukat.

Kevään autotalliviljelysten tulosta, syysasterit.ja lopuksi se, mikä koittaa kun pihakierros on lopussa tähän aikaan syyskuuta...

.. ja ne syyssipulit ovat saapuneet postiin, huomenna illalla on askaretta tiedossa, jee..

Hyvää viikonloppua!7. syyskuuta 2014

rentouttava syyssunnuntai

Kylläpä on ollut pitkästä aikaa ihanan rentouttava viikonloppu! Normaalit viikonloppukuviot ovat tietenkin mukana, mutta eilen kävimme tuolla suuressa maailmassa päivällisellä, oi kun tuli melkein ähky. Illalla sitten koirien kanssa hieman kävelyllä, oli niin leppoisa ilma vaikkakin sataa rompsautti oikein kunnolla vettä juuri kun tulimme pois. Ei onneksi kauaa kestänyt ja pääsimme vielä käpsehtimään pihalle kukkakierrokselle.

Tänä aamuna aioin ensin Olavi -koiran kanssa metsään, mutta jalka vihotteli ja päädyin rauhalliseen kävelylenkkiin kylämaisemissamme. Olikin  mukavaa, kun lenkistä muodostui samalla myös sosiaalinen tapahtuma, moni muukin oli kauniin aamun kirvoittamana lähetnyt nauttimaan kauniista syyssäästä. Aikaahan siinä vierähti, kun kaikkien kanssa vaihdettiin kuulumisia pidemmän tai vähemmän aikaa. Kyllä oli niin rentouttavaa ja mukavaa...


Mantsurianpähkinän hedelmät läheisessä arboetumissa ovat komia näky, valitettavasti mahtava puu on äskettäin revennyt siihen kuntoon, että se joudutaan poistamaan, mutta  uusia taimia on kasvamassa.

 Oli niin mukavaa katsella kun pyyt olivat syömössä hiekkaa tiellä ja kettu oli saalistamassa hiiriä pellolla. Kettu oli hyvin kookas, ilmeisesti poikapuoli. Juuri kun olin seuraamassa sen puuhia, naapuri ilmaantui paikalle ja ääntemme pelottamana kettu säntäsi metsään. Harmikseni minulla ei ollut zoomia, niin en saanut kuin kaukaisia kuvia kaverista.

Jossain vaiheessa kävellessäni aloin huomaamatta miettiä erilaisia muotoja tai viivoja mitä ymärillä näkyy.

 Hyvää loppuviikonloppua ja kivaa tulevaa viikkoa!4. syyskuuta 2014

joku voi etsiä..

... aioin vaihtanut blogini osoitteen, ei oikein onnistunut joten täällä entisessä ollaan. Jotenkin tuntui siltä, että pihajapiennar sivuston nimi oli vaikka missä, mitä ihmeellisimmillä sivuilla. Jopa jollain pelisivuillakin... onko muilla samoja kokemuksia? En tiedä, olisiko osoitteen muutosta mitään apua pidemmällä aikavälillä, mutta enpä usko että juttuni oikeasti kiinnostaa ketään jossain indokiinassa. En kuitenkaan raaskisi kokonaan poistua näistä kuvioista, tämä on ihan kiva harrastus. 
Ja porukalla on vielä kivempaa...


No jos nyt kuitenkin jatkan tätä juttua ja kerron, että tänään oli ihan huisin lämmin ja aurinkoinen ilma vaikka töissä ollessa siitä ei tietenkään pääse nauttimaan, mutta ilta oli oikein lempeän lämmin. Istutin taas:) pari pijjoonii.. itoh hybridiä ja luonnonpionia, jännää taas keväällä odotella, onko siellä nousemassa piipakkeita. Syyslannoitteitakin sain 'viskottua' kukille ja pensaille, vastaan tuli muuten yksi suuri ilon aihekin. Luulin että 'Piilu' kärhöni oli kuollut, mutta juuresta olikin noussut yksi terhakan näköinen alku. Olisi hienoa kun se jaksaisi virkistyä kasvamaan kunnolla ja saisi sen vielä menemään talvenkin yli. Kaikista keväällä istuttamistasni kärhöistä ei todellakaan tullut hurmaavia kukkameriä, mutta hengissä kuitenkin ovat, ensikesänä uudella onnella.

  Keräilin tuossa illan päätteeksi hieman kukkia maljakkoon, kosmoskukkia, jotka kasvatin siemenistä (niistä tuli ihan valtavat puskat) ja atsaleasilkkikukkaa, sekaan nappasin kesäkukkaruukusta hopeaeukalyptyksen oksia. Hopeaeukalyptys on kasvanut kivasti ja siitäpä taitaa tulla kesäkukkasuosikkini :)
Nyt täytyy laittaa läppäri kiinni ja painua unten maille, huomenna on vielä työpäivä, toivotaan, että meille pihahaahuilijoille olisi oikein suotuisat viikonloppuilmat:)

Hyvää viikonloppua kaikille lukijoille, toivottavasti vielä löydätte blogini jostain bittisyövereistä!