23. kesäkuuta 2015

uusia lajeja kukkamaihin ja hieman vanhaakin...

Todella kivaa, kun alkaa olla kunnolla kesän makua ilmassa, tosin tänäänkin rompsautti oikein mahtavan vesikuuron juuri, kun olin saamasillani aurinkopenkin uudistuksen valmiiksi. Olin niin loppuvaiheessa, etten malttanut jättää kesken, vaan kirjaimellisesti kastelin itseni ja sinnittelin vesisateen keskellä rikkaruohoromppeet pois ja työkalut varastoon. Tällainen keli on kyllä tosi paljon parempi istutukseen kun paahtava helle, kasvit saavat tekeytyä rauhassa uusille paikoilleen. Istuttelin puutarhareissuilta ostamiani taimia jo viikonloppuna ja tänään jatkoin puuhaa, eilinen päivä meni Kuopion reissulla kohteena Ikea jne. eikä ollenkaan puutarhoja:)

 Viime viikolla istutin pihan reunaan näkösuojaksi purppuraheisiangervon ja keltalehtiheisiangervon. Naapuri parturoi aiemmin omalla puolella olleet pensaansa nurin ja meiltä hieman ylempää näkyy nyt suoraan heidän pihalleen, siksi laitoin omalle puolelle hieman näkösuojaa, heisiangervot kasvavat reilun kokoisiksi pensaiksi aikaa myöten.

Juurelle istutin Särkältä ostamiani vaahtera-angervoja 'Mukdenia Rossii' , joiden lehtiin pitäisi tulla kauniit punaiset reunat syksymmällä.

Toiseen kohtaan istutin loistoagervon ja puutarhavajan kohtaan rajalle ukelini kärräsi ison satsin multaa ja siihen on tarkoitus laittaa mm.jalongervoja, osalla rajaa jo kasvaa valkosia sellaisia. Penkin reunaan aurinko/puolivarjokohtaan laitoin aivan ihanan löydön Blomqvistin taimistolta, iso syysrikon Saxifraga fortunel 'Rubrifolia' , jossa lehtien varret ja lehtien alapinnat ovat huisin kirkkaan punaiset, aivan upea löytö minusta! Viihtyy aurigosta puolivarjoon, korkeus n. 40 cm.


Aurinkoisen paikan kukkapenkkiin istutin tänään 3 kpl mantiota Townsendia, matalakasvuinen asterikasvi Tommolan tilalta, 
samoin alppiwulfenia, joista ei kummastakaan vielä kuvaa marokon raimikki, jossa ihanan väriset kukkien terälehtien alapinnat ja rusettinukki. 


Lisäksi penkin reunasta löytyy elleninneilikkaa, mätäslaukkaneilikkaa, kirjavalehtinen suikeropitkäpalko variegata ja taaempana ja isompana kerrottu tiikerinlilja yksinkertaisten joukossa. Samaan penkkiin siirsin kerrottukukkaisen verihanhikin yksinkertaisen seuraksi. Tykkään tosi paljon niiden tummantulipunaisesta kukkien väristä. Toivon että näkisin kerrotun jo kukkivan tänä kesänä. 


Samoin kivikkotohvelikukka löysi paikkansa puolivarjoisen penkin reunasta, jossa toivon sen viihtyvän, on toki hieman arkaa sorttia hän, kuvassa vielä väliaikaispaikassaan purkissa.
Nyt on varsinainen kukkaähky mutta en voi olla laittamatta paria herkkua vielä perään, nimittäin nukkeakileija, uusi tuttavuus ja iki-ihana varhain kukkiva sinikämmen.


 Onnistuin muuten saamaan sinikämmenestä poikasia, laitoin viime syksynä siemeniä lavaan ja kas, siellähän niitä pikkuisia piipottaa:)

Näihin kuviin ja kuulumisiin,

18 kommenttia:

 1. Herkullisia uutuuksia. Eiköhän ne lähde nyt hyvin kasvuun, kun kastelu hoituu automaattisesti. Sinikämmen on suloinen. Minulla on muutama lilliputin kokoinen taimi kasvaessa ja odotan niiden kasvavan ja vahvistuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenistä lisätyt sinikämmenet voivat kuulemma olla sinisiä, liloja tai valkoisia, kivaa jännitystä...

   Poista
 2. Olipa paljon kaikkea kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikista en tiedä vyöhykkeitä missä menestyy mutta aina kantsii kokeiila, kivaa keräillä erilaisia lajeja tosin pihassa loppuu kohta tila:(

   Poista
 3. Ihanat kasvit! Yritin kasvattaa sinikämmentä siemenestä onnistumatta:) Yritän vielä joku kevät uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa yrittää...on niin kaunis kasvi.

   Poista
 4. Ihana tuo nukkeakileija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, kukasta puuttu akilijan kannukset ja aika erikoinen väri.

   Poista
 5. Ihania! Monta uutta tuttavuutta minulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että säilyvät jatkossakin ja saan postattua kukintakuvia.

   Poista
 6. Voi hurja! Minullekin on suurin osa ihan tuntemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, näinpä noihin tutustuu ja voit bongailla taimia taimistoreissuilta:D

   Poista
 7. Tosiaan ihan uusia kasveja. Kiva nähdä millaisiksi ne kasvavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on mullekin ja oli pakko ostaa kokeiltavaksi, pienikin jännitys tuo mukavan lisän puutarhaharrastukseen.

   Poista
 8. Ihania kuvia <3 mukavaa kesän jatkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä samaa sulle ja lykkyä kuvausreisuille!

   Poista
 9. Happy gardening, dear Anski! Looks pretty good!
  All my best
  Elisabeth

  VastaaPoista
 10. Jaahas, olipas paljon kasveja, joista en tiennytkään :). Nukkeakileija on söpö, meillä ei ole mikään akileija menestynyt kuin yhden kesän, tykkäisin kyllä niiden kukista....

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)