24. heinäkuuta 2015

näkymiä keskikesän vaiheilta

Viikko hupsahti taas niin vauhdikkaasti että ei ole jäänyt paljon aikaa pihapuuhille. No joskus täytyy vaan katsella, miten missäkin kukkapenkissä jaksellaan. Aika hyvin, ainakin vuohenputket ynnä muut loiskasvit. Ärsyttävää on sekin, kun kärhöissä on taas pistiäiset touhussa ja pahkuroita ilmaantuu kärhöjen varsiin. Onneksi olen huomannut ajoissa ja liiskaan toukkien alut aivan littanaksi, eivät ehdi lehtiä syömään. Kaikkea riesaa pitää tietenkin olla, ettei ihan vaivu onnen autuuksiin ruusujen kukista ja tuoksusta, niitä on nyt melkoisen runsaasti eripuolilla pihaa, huumaavaa...


  Kanadanruusu 'Morden Centennial' aloittalee kukintaansa, en voi uskoa tuon ruusun sävyä, kuinka se voikaan olla täyteläisen pinkki. Alla kasvaa orvokki, joka sitkeästi jaksaa kukkia vuodesta toiseen, en raaski ottaa sitä pois, vaikka tuo väriyhdistelmä on niin...sanoisinko mummo:) ja en erityisen ihastunut ole tuohon, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia vaan.

Etupihan kukkijoita, keijuangervo ja takana pionit jo lopettelevat kukintaansa ja liljat aloittelevat. Pionista tuli mieleen, että ei ole tämä seuraava 'Sarah Bernhard', olen tunnistavinani, että kuvassa on kiinanpioni, 'Huurretta suuteleva kukka', lienekö oikeilla jäljillä? Tässä on ollut väärä lappu ostaessa, yhden kukan vasta jaksoi pinnistellä, ihan sievähän tuokin on. Tämä on takapihan pionipenkin asukki.Aika runsaana kasvaa nyt monet kukat kun on ollut kosteutta ja ei liian kuumaa. Loppupeleissä itsestäkin oikeastaa ihan ok, on jaksanut lenkkeillä yms., itikoita on iltaisin melkoisesti lenkkikavereina, ostin oikein topakan collegehupparin, että saa pään suojaan inisijöiltä.Töyhtöangervoa, kermesmarja, valamonruusua, kuunliljaa ym.  


 Näkymää pihan sisääntulon liepeiltä, erisuunnista, pihaojassa viihtyy keltakurjenmiekka ja siellä joukossa on mielenkiitoinen valkoinen keltakurjenmiekka, ei vielä kuki kylläkään, kiitos kukkakaverille taimesta. Ja onhan siellä pikkuinen kerrottu rentukkakin.


 Pihassa on muitakin viipylijöitä, vaikka ihmeen vähän olen perhosia bongaillut tämän kesän aikana. Kuvassa on karhusiilikäskoiras, ruohonleikkuun lomassa napattu kuva, yleinen perhonen keskiseen Suomeen saakka, mutta enpä ole ennen nähnyt. 

Heinäkuu vetelee jo loppupuoltaan ja illat alkavat oikesti hämärtyä ja pikkuriikkisen syksyistä virettä alkaa olla ilmassa, nyt on parhaillaan värien täyteläisyyden aika ja pikkuhiljaa alkaa ilmaantua keltaista puiden lehdistön joukkoon, aika ihanaa sekin. Olen aina pitänyt syksystä, jos kevätkin on aivan mahtavaa aikaa mutta eritavalla. Keväällä on odottava, ihastunut ja intensiivinen olo, syksyn puolella haikeus ja tummuus tulee lähemmäs ihoa. Ja levollisuus.

joo, tähän voisikin lopetella tältä illalta
mutta vielä
oikein paljon tervetuloa uusi lukija Suvi, kivaa kun tulit mukaan:)

ja muutkin uudemmat lukijat, jos en ole muistanut aiemmin mainita.


 

12 kommenttia:

 1. Ihan tosiaan tässä tahtoo ruusuihin ja muihin ihaniin kukkiin vallan huumaantua! Hih, mummoyhdistelmä! Ihanat ovat yhdessä ruusu ja orvokit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vaihe kesästä palkitsee kaiken vaivan:)

   Poista
 2. Niin on kaunista ja rehevää kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestäisi vaan kauan, kauan...päivänliljoja odotellaan, nuput alkavat työntuä lehtien joukosta.

   Poista
 3. Kylläpä siellä kaikki kukkii niin hienosti. Minusta tuo ruusu/orvokki yhdistelmä on hieno. Kauheeta jos syksy on tulossa. Tänään huomasin keltaisia lehtiä pihalla. Yök!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .. ja aamulenkillä huomasin kans jo keltaista ja vattujen raakileita, sekin on syyskesän merkkejä:)

   Poista
 4. Rehevää kasvua ja kukintaa on sielläkin. Töyhtöangervo on yksi suosikeistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töythtöangervosta pitävät mös monet pihan pörriäiset, ihan kuhina käy.

   Poista
 5. Vai mummoa, D! Minusta se on ihana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D:D mummopostikorttivärit!

   Poista
 6. Hei Anski. Juttelin Emilien kanssa ja puhuttiin siitä että olisi kiva järjestää pohjoiskarjalaisten bloggareiden tapaaminen vaikkapa ensi kesänä. Mitä mieltä sinä olisit sellaisesta? Liityinkin saman tien seuraajaksi kun kävin blogissasi. Tervetuloa vastavierailulle blogiini! Vai oletko ehkä käynyt puutarhassamme livenä avoimien puutarhojen päivänä? http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva idea. Sais ainakin ihan kunnolla tarinoida kasvatuksista ja kasveista. Ja joskushan voisi lähetä yhdessä käymään jollain taimistolla hieman edempänäkin ns. kimppakyydillä:) Kiva kun tulit lukijakseni, valitettavan harvoin vaan ehdin nykyisin päivittämään, talvella sitten paremmin. En ole käynyt avoimissa, aina on jäänyt aikomukseksi:)
   Kivaa loppusunnuntaita!

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)