4. heinäkuuta 2015

ritaria ja miekkaa

Otsikko nyt on hieman harhaanjohtava, koska sen enempää ritareita kuin miekkojakaan ei pihassa pyöri, mutta komea kurjenmiekkailmestys on ollut ihmeteltävänä eilisestä illasta alkaen ja noita on tulossa vielä lisää, nuppuja ainakin...ilta-auringon vinossa valossa suorastaan häikäisi ainakin tämän katsojan...

En tiedä mikä laji on kyseessä, koska nämä on pari vuotta sitten tilattu tummanpunaisena Viherpeukaloilta mutta tulivatpa sitten valkoisina, nuppu on auetessaan jäänsininen, joka säilyy aavistuksenomaisena myös auenneessa kukassa. Joku saksankurjenmiekka varmaan, mutta jos joku tunnistaa tarkemmin, olisin kovin iloinen.  Kasvin varrella on korkeutta hieman yli 80 cm ja kukka on todella kookas, leveys n. 18 cm ja korkeus n. 10 cm. Aiemmin jo Saaripalstan Sailakin harmitteli näitä kurjenmiekkojen lajeja, kun ostetut eivät ole aina sitä mitä pitäisi olla ja yhdyn täysin asiaan, mutta tämä ei oikeastaan nyt erikoisesti harmita, tosin komeahan se olisi tummanpunaisenakin.

 Oregoninkurjenmiekkakin näytti ensimmäiset kukkansa ja ihastuin todella paljon, täytyisi saada lisää, tämä viihtyy tietojen mukaan oikeinkin kuivassa ja hiekkaisessa paikassa ja näyttää näin olevankin, koska istutin sen paahteiseen ja kuivaan paikkaan pensaan juurelle. Kasvi on matala, n. 20-30 cm korkea ja kukat nousevat kivasti kapeiden lehtien yli. Luulen että on varsin soma kunhan tuosta vielä tuuhenee. Tulee taas asiaa Tommolan tilalle ;)

Ritarilla viittaan vierilijaan, joka lehahteli pihassa pitkän tovin ja kaikkosi sitten toisille pihoille etsiskelemään evästä..

siellä se luuraa...

...ritariperhonen ja jälleen tuli mieleen, että pitäisi vihdoinkin ostaa se telezoomi, jotenkin vaan sekin on jäänyt. Ei oikein onnistu näiden kuvaus minun vehkeillä, kun ei pääse tarpeeksi lähelle, no on kuitenkin jonkinlainen todiste vierailusta.

Näihin kuviin tällä erää...

ps. ... ja vaiheeksi ilmakin taas viileni...:(

9 kommenttia:

 1. Hienot kuvat. En ole ritariperhosta livenä nähnyt.

  VastaaPoista
 2. Hienot kuvat ja kukat! En ole minäkään nähnyt ritariperhosta livenä.

  VastaaPoista
 3. Hienot kurjenmiekat! Harvoin onnistuu kuvaamaan noita ihanuuksia perhosia. Lennossa olen nähnyt joskus, hyvänä perhoskesänä :)

  VastaaPoista
 4. Täälläkin viileni. Kaunis perhonen, kuva on ihan hyvä!

  VastaaPoista
 5. Ihanat kuvat ja kukat!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kivoista kommenteistanne! Perhoset ovat niin kauniita mutta harmi, kun nyt ei oikein ehdi bongailemaan, että saisi otettua kuvia muistoksi. Sitäpaitsi aika haastavia kuvattaviakin, mokomat:) Maastot olisivat täällä hyvin suotuisat löytää mielenkiintoisia yksilöitä.
  Mamma A: Apua miten monta kysymystä, kiitos kuitenkin, yritän taikoa jostain vastauksia kysymysnippuun, voinko vastata pohjois-karjalaksi;) ?

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)