26. elokuuta 2015

liljoja ja kuvazembalo lomaviikon puuhista

Oi että, miten onkin huippukelit olleet elokuun loppupuolella, päivällä asteita +26 ja sitä rataa, illatkin kuin samettia. Lenkkeily on pitänyt hoitaa aamuvarhaisella ja suunnittelemani metsäreissut ovat typistyneet yhteen kertaan, ei metsässä jaksa kovin kauaa olla auringon nousun jälkeen, alkaa coretexit kuumottaa. Ne on kuitenkin vedettävä jalkaan, koska yökosteus muuten kastelee jalat. Ja pahaksi onneksi sairastuin flunssaankin, sekin vei samoiluintoilun mennessään. No, onneksi olen jaksanut muuten lenkkeillä, ei ole niin paljon ollut lämpöä (kuumetta) aamuisin. 

Pihassa kesä on alkanut uudestaan, liljat availevat nuppujaan vihdoinkin ja jopa perhosia on ilmaantunut kukille. Ja hirveä määrä tarhamehiläisiä on putkahtanut jostakin, varmaan on tarhaaja jossain lähistöllä, en ole koko kesänä nähnyt noin paljoa kerralla.

Neitoperhoa yritin saada linssiin, no siipikuvio näkyy, että tunnistaa ja onhan siellä kaverikin...kovasti tykkäävät tuosta syysmaksaruoho 'Brilliant'ista.

  Kerrottu tiikerilija avaa ensimmäistä kukkaansa, vielä hieman keskeneräinen.

 Keltainen tiikerinlilja jaksaa vuodesta toiseen ja tekee hurjasti itusilmuja. Mulla olikin jonkun aikaa aamupuhde, hemmetin liljakukot iskivät noihin ja joka aamu keräilin mällit pois ennen töihin lähtöä, onneksi huomasin ajoissa, etteivät toukat ehtineet syödä kaikkia lehtiä.


Muscadetin jämät vielä kukkivat, vuosia sitten istutin mukulat ja vielä joitakin varsia puskee kukkimaan, mahtava tuoksu leviää koko pihaan. Noiden tuoksua tukee myös puuliljojejn kukinta.


Tarhapäivänlilja Hemerocallis 'Black Prince' vaikuttaa olevan todella ahkera kukkija kesästä riippumatta, muissa lajikkeissa ei ole niin paljon kukkia, paitsi syyspäivänlilja 'Citrina' kukkii aika ahkerasti.


Alla vielä kuvakatsaus siltä ainokaiselta metsäreissulta, minkä sain tehtyä tämän lomasen aikana, koska tuskin enää tällä viikolla ehdin/jaksan/haluan...jos sataa.. mennä metsään. Flunssakin on niin sitkeää lajiltaan että yök..vie voimat...
Tänään sain puutarhakompostit järjestykseen, osa oli jo multaantunut  ja laitoin mullan kukkapenkkeihin, en tiedä onko aika sopiva mutta pakko oli saada tilaa syksyn romppeille häkkikompostiin. Häkkikompostista puoliksi maatuneet siirsin muovikompostiin muhimaan. Kompostoituneen mullan seassa oli oikein jättiläiskokoisisa kastematoja, joten olosuhteet lienevät olleet suotuisat. Metkaa puuhaa tuo kompostoiminen, mulle hieman uudempi juttu nimittäin. Hyvää multaa näyttää tulevan, en tiedä miten paljon asiaa on auttanut koivutisle, jonka ostin Blomqvistin taimistolta, sieltä kerrottiin että se on erinomaista herätettä kompostin eliöille ja hajottajille, sitä ole muutamaan otteeseen lisännyt kesän aikana. Tislettä voi käyttää kompostoimisessa, jäteastoiden ja ulkohuusien hajunpoistossa ja jopa jäniksien torjunnassa, tislettä voi kuulemma sivellä esim. hedelmäpuiden runkoihin ja jänikset ja rusakot jättävät puun rauhaan. Tarttes kokeilla.12 kommenttia:

 1. Ooh miten upeita liljoja. Toivottavasti paranet pian, tai olet jo parantunut siihen mennessä kun tämän luet!

  VastaaPoista
 2. Ihanat liljat! Liljakukot ovat ikäviä vieraita;)

  VastaaPoista
 3. Ihanat liljat paranemisia:)

  VastaaPoista
 4. Upeita kukkia! Paranemisia!

  VastaaPoista
 5. Kauniita ovat kukat siellä. Hienot kuvat luonnostakin, kaunista on! Ai tuollasta koivutislettäkin on olemassa.
  Minäkin purin yhden puutarhakompostin ja ihmettelin kun oli ihan multaa sisällä, vaikka päältäpäin näytti jotta ei ole. Perunanvarsia yms tulee syksyllä paljon, niille pitää olla joku häkki mihin laittaa.
  Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
 6. Mahtavia liljoja siellä<3 Voi hitsi minä en ole päässyt/kerennyt/jaksanut mennä metsään edes yhtä kertaa. Miten se vaan oma piha vie aina voiton:)

  VastaaPoista
 7. Muscadet on söpöläinen :)

  VastaaPoista
 8. Paranemisia! Paljon on vielä kukkivaa. Kauniita liljoja. Kuvittelen tuoksun.

  VastaaPoista
 9. Hei kiitoksia paljon kommenteistanne ja toivotuksistanne! Parantumassa ollaan, vaikka sitkeetä on laatujaan tämä flunssa.
  Hui miten viileetä onkin jo illalla töiden jälkeen ja nyt alkaa tuntumaan oikeinkin syksyiseltä, hiipii jo haikeus mieleen, kun päivänliljat ovat päässeet vauhtiin kukinnassaan ja samoin muutama kärhökin, ovat niin myöhässä. Voi kun vielä tulisi oikein lämpimiä päiviä!

  VastaaPoista
 10. Hei! Kävin sivullasi vuotena 2012, joten tulin takaisin tähän vuoteen. Sinulla on niin kauniin herkkiä kuvia! Ihastelin tuossakin tuota kortekuvaa. Hyvää syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tosi kivaa kun piipahdit kurkkaamassa kuulumisia!
   Hyvää syksyä sinullekin!

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)