24. heinäkuuta 2015

näkymiä keskikesän vaiheilta

Viikko hupsahti taas niin vauhdikkaasti että ei ole jäänyt paljon aikaa pihapuuhille. No joskus täytyy vaan katsella, miten missäkin kukkapenkissä jaksellaan. Aika hyvin, ainakin vuohenputket ynnä muut loiskasvit. Ärsyttävää on sekin, kun kärhöissä on taas pistiäiset touhussa ja pahkuroita ilmaantuu kärhöjen varsiin. Onneksi olen huomannut ajoissa ja liiskaan toukkien alut aivan littanaksi, eivät ehdi lehtiä syömään. Kaikkea riesaa pitää tietenkin olla, ettei ihan vaivu onnen autuuksiin ruusujen kukista ja tuoksusta, niitä on nyt melkoisen runsaasti eripuolilla pihaa, huumaavaa...


  Kanadanruusu 'Morden Centennial' aloittalee kukintaansa, en voi uskoa tuon ruusun sävyä, kuinka se voikaan olla täyteläisen pinkki. Alla kasvaa orvokki, joka sitkeästi jaksaa kukkia vuodesta toiseen, en raaski ottaa sitä pois, vaikka tuo väriyhdistelmä on niin...sanoisinko mummo:) ja en erityisen ihastunut ole tuohon, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia vaan.

Etupihan kukkijoita, keijuangervo ja takana pionit jo lopettelevat kukintaansa ja liljat aloittelevat. Pionista tuli mieleen, että ei ole tämä seuraava 'Sarah Bernhard', olen tunnistavinani, että kuvassa on kiinanpioni, 'Huurretta suuteleva kukka', lienekö oikeilla jäljillä? Tässä on ollut väärä lappu ostaessa, yhden kukan vasta jaksoi pinnistellä, ihan sievähän tuokin on. Tämä on takapihan pionipenkin asukki.Aika runsaana kasvaa nyt monet kukat kun on ollut kosteutta ja ei liian kuumaa. Loppupeleissä itsestäkin oikeastaa ihan ok, on jaksanut lenkkeillä yms., itikoita on iltaisin melkoisesti lenkkikavereina, ostin oikein topakan collegehupparin, että saa pään suojaan inisijöiltä.Töyhtöangervoa, kermesmarja, valamonruusua, kuunliljaa ym.  


 Näkymää pihan sisääntulon liepeiltä, erisuunnista, pihaojassa viihtyy keltakurjenmiekka ja siellä joukossa on mielenkiitoinen valkoinen keltakurjenmiekka, ei vielä kuki kylläkään, kiitos kukkakaverille taimesta. Ja onhan siellä pikkuinen kerrottu rentukkakin.


 Pihassa on muitakin viipylijöitä, vaikka ihmeen vähän olen perhosia bongaillut tämän kesän aikana. Kuvassa on karhusiilikäskoiras, ruohonleikkuun lomassa napattu kuva, yleinen perhonen keskiseen Suomeen saakka, mutta enpä ole ennen nähnyt. 

Heinäkuu vetelee jo loppupuoltaan ja illat alkavat oikesti hämärtyä ja pikkuriikkisen syksyistä virettä alkaa olla ilmassa, nyt on parhaillaan värien täyteläisyyden aika ja pikkuhiljaa alkaa ilmaantua keltaista puiden lehdistön joukkoon, aika ihanaa sekin. Olen aina pitänyt syksystä, jos kevätkin on aivan mahtavaa aikaa mutta eritavalla. Keväällä on odottava, ihastunut ja intensiivinen olo, syksyn puolella haikeus ja tummuus tulee lähemmäs ihoa. Ja levollisuus.

joo, tähän voisikin lopetella tältä illalta
mutta vielä
oikein paljon tervetuloa uusi lukija Suvi, kivaa kun tulit mukaan:)

ja muutkin uudemmat lukijat, jos en ole muistanut aiemmin mainita.


 

11. heinäkuuta 2015

kuvakatsaus pihastaEtualalla tähkähietalilja, tuessa pensakärhö nupulla, välissä kurjenmieekoja ja taaempana valkoinensärkynytsydän 'Alba* ja mooseksenpalavapensas. Vasemmassa reunassa kurkkii nukkapähkämö.


Korallikeijunkukka  ja pionin nuppu, joka tämänpäivän aikan on auennut, jee...


Loistokurjenpolvi


matalaa koivuangervoa, en muista oliko tällä joku ihan oma nimi Kerrottukukkainen verihanhikkitällainen pikakatsaus, vieraita tulossa, en millään ehdi nyt enempää, kuvat kertokoot puolestaan pihani tämän hetkisestä vaiheesta:)

9. heinäkuuta 2015

vastaukset Tanskun ja Mamma A:n haasteisiin

Nyt sitten lupaamaani urakkaan kiinni, vihdoinkin vastauksia saamiini haasteisiin.

Kiitokset Tansku ja ekana Tanskun kysymykset ja niihin vastaukset:

Mistä ajattelet löytäväsi onnellisuuden?
olen sen jo löytänyt, tasaisen aaltoilevaa, aika on tehnyt tehtävänsä

Voisitko ajatella luopuvasi omaisuudestasi,tai asemastasi voidaksesi elää terveenä?
hmmm... paha juttu, ilman jonkinlaista omaisuutta ei oikein pysty hoitamaan terveyttään, ainakaan kovin hyvin...

Elätkö unelmaasi, vai ulkoisten odotusten luomaa kuvajaista?
olen tyytyväinen elämääni ja en unelmoi kummemmasta, hyvä näin!

Mikä on tässä hetkessä parasta?
sopivasti työtä ja lepoa

Miten puhut itsellesi?,kehutko ja kannustat, vai moititko ja arvostelet?
hymyilen joka aamu töihin lähtiessäni peilikuvalleni:) siitä tulee hyvä fiilis päivään

Jos joku kohtelee sinua huonosti,mitä ajattelet hänestä?
no joku toinen päivä on sitten hänelläkin parempi päivä

Miten suojelet mielestäsi luontoa?
milloin mitenkin, ei ole ehdotonta linjaa, monessa pikkujutussa mm. kierrätys, lajittelu yms.

Jos ajattelisit eläväsi uudelleen,minkälaiseen maailmaan syntyisit?
tasavertaiseen maailmaan

Mitä olet tehnyt tai ajattelet voivasi tehdä,että "tulevan elämäsi " maailma olisi kuvaamasi kaltainen?
yritän kohdella kaikkia tasavertaisesti ja fiksusti, ei kyllä onnistu aina...

Katsotko jokapäivä TV:n uutiset?
en malta...

Uskotko että joudumme teoistamme vastuuseen,eikä se riitä,että pelkästään katuu jos on toiminut väärin?
menee uskon asioiksi ja en oikein usko


seuraavaksi Mamma A:n kysymykset ja niihin vastaukset ja kiitos haasteesta!

Jos saisit suunnitella talouspaperikuosin niin mikä kuva tai teksti siihen tulisi? 
 "mulla pyyhkii"

Jos joutuisit muuttamaan pois Suomesta niin mihin maahan muuttaisit ja miksi?
Alpeille, ehkä Itävaltaan tai Sveitsiin, olen käynyt siellä ja tuntui, että olen ollut siellä ennenkin, niin kotoista

Mikä saa sinut liittymään jonkun blogin lukijaksi?
mielenkiintoiset kasvit ja puutarha tai kaunis ulkoasu ja hyvät tekstit

Mistä paikasta kutiat eniten?
vyötäröltä

 Inhottavinta/ärsyttävintä kesässä?
kai ne itikat ja  kesän lyhyys

Kaunein asia Suomen luonnossa?
vihreys

Lempitaiteilijasi?
vaikea yhtä sanoa mutta Bruce Springsteen on aika lemppari ja olen lukenut elämänkerrankin...

 Missä asiassa olet tooooosi hyvä?
kaikenkaisessa suunnittelussa ja sompailussa, toteutus nyt on sitte nii ja näi

Nähtävyys Suomessa, joka kosketti sinua?
Koli se vaan vetoaa

 Oletko ollut putkassa?
no en, enkä toivottavasti joudukkaan:)

Mitä toivoisit naapurillesi?
Hyvää ja lokoista eläkeaikaa! 

Katselin tuossa blogeja joille vois tän jatkaa, mutta on nämä kysymyssysteemit tainneet jo kierrellä siellä sun täällä ja en oikein jaksa keksiä YHTÄTOISTA!!! uutta kysymystäkään niin jätän jokaisen omaan harkintaan haasteen noukkaamisen omaan blogiinsa, jooko?

Vastaukset on sitten heitetty aika lonkalta, ei mitää analyyttistä tutkiskelua ole harjoitettu, että lukekaa noin niinku lunkisti;)4. heinäkuuta 2015

ritaria ja miekkaa

Otsikko nyt on hieman harhaanjohtava, koska sen enempää ritareita kuin miekkojakaan ei pihassa pyöri, mutta komea kurjenmiekkailmestys on ollut ihmeteltävänä eilisestä illasta alkaen ja noita on tulossa vielä lisää, nuppuja ainakin...ilta-auringon vinossa valossa suorastaan häikäisi ainakin tämän katsojan...

En tiedä mikä laji on kyseessä, koska nämä on pari vuotta sitten tilattu tummanpunaisena Viherpeukaloilta mutta tulivatpa sitten valkoisina, nuppu on auetessaan jäänsininen, joka säilyy aavistuksenomaisena myös auenneessa kukassa. Joku saksankurjenmiekka varmaan, mutta jos joku tunnistaa tarkemmin, olisin kovin iloinen.  Kasvin varrella on korkeutta hieman yli 80 cm ja kukka on todella kookas, leveys n. 18 cm ja korkeus n. 10 cm. Aiemmin jo Saaripalstan Sailakin harmitteli näitä kurjenmiekkojen lajeja, kun ostetut eivät ole aina sitä mitä pitäisi olla ja yhdyn täysin asiaan, mutta tämä ei oikeastaan nyt erikoisesti harmita, tosin komeahan se olisi tummanpunaisenakin.

 Oregoninkurjenmiekkakin näytti ensimmäiset kukkansa ja ihastuin todella paljon, täytyisi saada lisää, tämä viihtyy tietojen mukaan oikeinkin kuivassa ja hiekkaisessa paikassa ja näyttää näin olevankin, koska istutin sen paahteiseen ja kuivaan paikkaan pensaan juurelle. Kasvi on matala, n. 20-30 cm korkea ja kukat nousevat kivasti kapeiden lehtien yli. Luulen että on varsin soma kunhan tuosta vielä tuuhenee. Tulee taas asiaa Tommolan tilalle ;)

Ritarilla viittaan vierilijaan, joka lehahteli pihassa pitkän tovin ja kaikkosi sitten toisille pihoille etsiskelemään evästä..

siellä se luuraa...

...ritariperhonen ja jälleen tuli mieleen, että pitäisi vihdoinkin ostaa se telezoomi, jotenkin vaan sekin on jäänyt. Ei oikein onnistu näiden kuvaus minun vehkeillä, kun ei pääse tarpeeksi lähelle, no on kuitenkin jonkinlainen todiste vierailusta.

Näihin kuviin tällä erää...

ps. ... ja vaiheeksi ilmakin taas viileni...:(

1. heinäkuuta 2015

heinäkuun 1. pvän bongailuja

Heinäkuun eka päivä avautui aamulla suht lämpimänä mutta pilvisenä, nyt illalla olikin jo tuulista ja niin viileää, huh, ihan piti laittaa windstopperi päälle lenkille lähtiessä. 
Tänään tuli tartuttua kameraan ennen töihin lähtöä ja myös töistä tultua, kun bongailin pihakierroksella avautuneita kukkasia. Alkaa ilmeisesti tämä vaihe kesästä, kun mieli ei asetu ennekuin on pakkokierrokset on pihassa tehty. Ja vielä aamuin illoin, ettei vaan mikään jää huomaamatta, on se vaan niin merkillistä, ei kaikki tällaista ymmärrä, kukkakaveri sanookin osuvasti että, kun on tällainen sairaus...
no nyt bongailun tuloksiin...

 'Louise Bugnet'


Iris Sibirica Kita-No-Seiza, joka on nyt tämän kesän hitti, itse olen ostanut jo kaksi tainta, yhden nuputtoman Pietarsaaresta Sundilta ja toisen viimeviikolla täältä Joensuusta mister Tuhatkaunolta, siinä oli nuppu, joka juuri tänään avautui, ylempi kuva otettu nyt illalla ja alempi aamulla. Kas, kävi niin että en muistanut matkatuliaiseni olevan aivan samaa sorttia, no meneehän noita useampikin:)

 Iris Sibirica Alban kukat huojuvat niin somasti pitkien varsien päässä

 ja lehtorikon taimikin oli innostunut jo tekemään ihmeellisen hienon kukan, kun oikein läheltä katsoo.

Tällainen oli tämän päivän bongailun saalis, täytyy painua nyt nukkumaan, että jaksaa herätä aamulla työmaille.


ps. tervetuloa uudet lukijat Ulla ja Tuulikki