26. elokuuta 2015

liljoja ja kuvazembalo lomaviikon puuhista

Oi että, miten onkin huippukelit olleet elokuun loppupuolella, päivällä asteita +26 ja sitä rataa, illatkin kuin samettia. Lenkkeily on pitänyt hoitaa aamuvarhaisella ja suunnittelemani metsäreissut ovat typistyneet yhteen kertaan, ei metsässä jaksa kovin kauaa olla auringon nousun jälkeen, alkaa coretexit kuumottaa. Ne on kuitenkin vedettävä jalkaan, koska yökosteus muuten kastelee jalat. Ja pahaksi onneksi sairastuin flunssaankin, sekin vei samoiluintoilun mennessään. No, onneksi olen jaksanut muuten lenkkeillä, ei ole niin paljon ollut lämpöä (kuumetta) aamuisin. 

Pihassa kesä on alkanut uudestaan, liljat availevat nuppujaan vihdoinkin ja jopa perhosia on ilmaantunut kukille. Ja hirveä määrä tarhamehiläisiä on putkahtanut jostakin, varmaan on tarhaaja jossain lähistöllä, en ole koko kesänä nähnyt noin paljoa kerralla.

Neitoperhoa yritin saada linssiin, no siipikuvio näkyy, että tunnistaa ja onhan siellä kaverikin...kovasti tykkäävät tuosta syysmaksaruoho 'Brilliant'ista.

  Kerrottu tiikerilija avaa ensimmäistä kukkaansa, vielä hieman keskeneräinen.

 Keltainen tiikerinlilja jaksaa vuodesta toiseen ja tekee hurjasti itusilmuja. Mulla olikin jonkun aikaa aamupuhde, hemmetin liljakukot iskivät noihin ja joka aamu keräilin mällit pois ennen töihin lähtöä, onneksi huomasin ajoissa, etteivät toukat ehtineet syödä kaikkia lehtiä.


Muscadetin jämät vielä kukkivat, vuosia sitten istutin mukulat ja vielä joitakin varsia puskee kukkimaan, mahtava tuoksu leviää koko pihaan. Noiden tuoksua tukee myös puuliljojejn kukinta.


Tarhapäivänlilja Hemerocallis 'Black Prince' vaikuttaa olevan todella ahkera kukkija kesästä riippumatta, muissa lajikkeissa ei ole niin paljon kukkia, paitsi syyspäivänlilja 'Citrina' kukkii aika ahkerasti.


Alla vielä kuvakatsaus siltä ainokaiselta metsäreissulta, minkä sain tehtyä tämän lomasen aikana, koska tuskin enää tällä viikolla ehdin/jaksan/haluan...jos sataa.. mennä metsään. Flunssakin on niin sitkeää lajiltaan että yök..vie voimat...
Tänään sain puutarhakompostit järjestykseen, osa oli jo multaantunut  ja laitoin mullan kukkapenkkeihin, en tiedä onko aika sopiva mutta pakko oli saada tilaa syksyn romppeille häkkikompostiin. Häkkikompostista puoliksi maatuneet siirsin muovikompostiin muhimaan. Kompostoituneen mullan seassa oli oikein jättiläiskokoisisa kastematoja, joten olosuhteet lienevät olleet suotuisat. Metkaa puuhaa tuo kompostoiminen, mulle hieman uudempi juttu nimittäin. Hyvää multaa näyttää tulevan, en tiedä miten paljon asiaa on auttanut koivutisle, jonka ostin Blomqvistin taimistolta, sieltä kerrottiin että se on erinomaista herätettä kompostin eliöille ja hajottajille, sitä ole muutamaan otteeseen lisännyt kesän aikana. Tislettä voi käyttää kompostoimisessa, jäteastoiden ja ulkohuusien hajunpoistossa ja jopa jäniksien torjunnassa, tislettä voi kuulemma sivellä esim. hedelmäpuiden runkoihin ja jänikset ja rusakot jättävät puun rauhaan. Tarttes kokeilla.11. elokuuta 2015

värejä illanhämyssä ensimmäiset tämän kesän päivänliljauutuudet avaavat nuppujaan


 loistokärhö 'Huvi'

jalokärhö  'Fujimusume'

 täyteläisen punainen ruusu, joka on talvehtinut oikein hyvin, nimi hieman jossain muistin syövereissä, ei tule mieleen, joku Maindoll tms..

 kanadalainen 'Morden Centennial', nämä kukat tosin jo hieman vanhempia, uusia nuppuja näyttää kehittyvän koko ajan. Näitä omajuurisia ruusuja suosittelen muillekin, varsinkin jos haluaa piennehköä ja leviämätöntä lajia. Värejäkin on tosi paljon ja vihdoin taimistoilta alkaa löytää valikoimaa, ainakin Blpmqvistin puutarhalla on paljon vaihtoehtoja. Tänä kesänä eivät kirvatkaan ole iskeneet tähän ruusuun.

 vuosia vanhat mummonruusut vaan jaksavat kukkia, talvet nukkuvat kellarissa
vanha vaaleanpunainen patioruusukin innostui tekemään oikein muhkeat kukat, kuva tosin jo kertoo näiden kukkien olevan loppusuoralla, vieressä äitienpäivän jälkeen ostamani markettiruusut aloittelevat kukintaansa, halvalla hyviä kesäkukkia:)

  sokerina pohjalla aivan ihana Rosa 'Schneewittschen', että pikkuisista nupuista kehekytyykin valtavat kukat, tämäkin n. 10 cm leveä. Ihmettelin, kun säilyi talven yli ja jaksaa nyt kukkia, siis kannattaa näköjään  testailla hieman arempiakin juttuja.

Ilalt alkaa olla jo melko pimeitä, tänään onkin oikein ukkosen makuinen ilma, tyyni ja hieman hautovan lämmin, oikein mukavaa kaiken sen viileyden jälkeen. Lomanenkin lähestyy, ensiviikko töitä ja sitten saa viikon huilata, tulee tosi tarpeeseen. Ehkäpä pääsen keräilemään vattuja tai sieneen tai muuten vaan metsään...sama se, nautin joka tapauksessa. 

oolrait... tässäpä tämänkertainen kuvakimara kun en oikein muutakaan keksi...