31. toukokuuta 2016

täydellinen toukokuu

Pitkä aika on hupsahtanut blogini päivityksestä, ei vaan ole pystynyt vaikka halua olisi ollutkin. Onneksi nyt näyttää jo hieman valoisammalta ja tässä sohvan kulmassa pystyn kuviakin jo plarailemaan ilman että käsi menee kramppiin. 
Onhan ollut melkoinen toukokuu, tuntuu kuin olisi jo kesäkuun loppu. Kesä on niin pitkällä, pelloilla ja pientareilla kukat kukkivat, kurjenpolvet ja muut alkukesän kukkijat, kielotkin, jotka normaalisti kukkivat vasta kesäkuun puolenvälin tienoilla aikaisintaan. Tuomien kukinta hujahti jo toukokuun puolessa välissä, samoin mustikan kukkia oli metsän pohjat täynnä, kun vaan marjoiksi asti kehittyisivät. On tämä mahtavaa..puolukatkin jo kukkivat! Kuvia on kertynyt kevään aikan melkoisesti ja niistä tuossa alapuolella hyvin sekalainen otos ..kun en tiedä oikein mitä laittaisi. Pihassakin on jokunen projekti valmistunut, hitaasti mutta varmasti, onneksi mieheni avustuksella osittain. Facebookin puolelle jo laitoinkin vuorimäntykukkulan kuvan, siinä oli melkoinen pakertaminen. Entiset vuorimännyt pois ja tilalle alppiruusuja ja muuta mukavaa. Nyt on uudet kasvit paikoillaan ja odotellaan, miltä alkaa tulos näyttämään.
No kuviin seuraavaksi, metsästä, pelloilta ja pihasta:

  Lähellä olevan Kuusojan virtausta, rentukat kukkivat niin kauniisti  puron reunoilla. 
Pihaojassa kukkki ensimmäisen kerran kerrottukukkainen rentukka, kivan näköinen pallero.
 
Rusettinukki 'Androsace sempervivoides' selvisi talven yli oikein hienosti, kukka ei ole korkeudella pilattu, pari kolme senttiä mutta sitäkin söpömpi

 Sinikämmen sai uutta ponta, kun poistimme vuorimännyt varjostamasta, ne olivat hieman liian isoja ja varjot syviä. Sinikämmen on varjon kasvi, mutta liika on kai sillekin liikaa. Ja mikä parasta, olen laitanut toissa syksynä lavaan sinikämmenen siemeniä ja nyt siellä on sirkkalehtiä, ensikesänä jo lehtiäkin saattaa pilkottaa, useampi vuosi menee ennenkuin ne ovat kukivia kasveja. Olisi ihanaa laittaa noita oikein kunnon alue. 
  
Ja sitten viimeviikolta aamukävelyllä napattuja otoksia kurjenpolvista ja voikukan hahtuvapallosta, uskomatonta että voikukkakin jo lopettelee kukintaansa tähän aikaan. Samalla reissulla huomasin metsäruusunkin kukkivan, mutta en saanut siitä kuvaa kun kameran akusta loppui virta, miten se aina onnistuukin juuri silloin kun olisi vaikka mitä kuvattavaa.. mutta ehtiihän tuon vielä.
 Jonkun putkikasvinkin kukka näytti niin söpöltä aamuvarhain, no aurinkoisena ja kesäisen lämpöisenä aamuna kaikki näyttää niin kauniilta.

Pihaan sisääntulon viereisessä kukkapenkissä tulppaanien lomassa ujosteli ensimmäinen kaihovaleunikon kukka, nyt siihen on ilmaantunut lisää nuppuja.

En millään malta olla laittamatta vielä kuvia parista pionista, ensin kartanopioni ja


 sitten ruusupionin kukka, joita tuli kaksi, olen viimekesänä istuttanut sen ja olin aivan intona kun teki jo kaksi kukkaa. Aika nopeakasvuiselta pionilta vaikuttaa ja kestävältä. Olen kerrassaan viehtynyt noihin luonnonlajeihin, jotenkin niin yksinkertaisen selkeitä ja herkkiä kukiltaan. Vaikka kyllä hybriditkin ovat uljaita kukkiessaan, aika paljon hitaampia vaan kasvamaan mielestäni.


Tässähän tätä matksua tulikin ja nyt yritän päivitellä hieman useammin, kolmen viikon päästä jo kesälomakin edessä, silloin on aikaa enemmän tälle somemuodolle:)

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!


14 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis tuo sinikämmen. Pioneistasi puhumattakaan. Etenkin tuo ruusupioni on hurmaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa joskus onnistuisin saamaan vielä valkoisenkin ruusupionin, koska vaikuttaa siltä ettei pioneja ole koskaan liikaa..

   Poista
 2. Ihanaa kaunista kaikkea! Rentukat luonnossa sykähdyttävät, omasta piharentukastanikin toki tykkään kovasti. Hurmaava nuokkuva valeunikon kukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Harvemmin olemme saaneet nauttia tällaisesta toukokuusta, enemmän pakkasen puolella tuppaa olemaan ainakin öisin.
   Rentukat ovat upeita, oikein odotan niitä keväisin, onneksi on tuo ojanpätkä niin sain ihanuudet lähemmäksi. Valkoinenkin rentukka meinasi viimekesänä tulla asukiksi, mutta unohdin sen ostaa puutarhalta, mutta josko tänä kesänä sitten korjaisin vahingon.

   Poista
 3. Toukokuu on tosiaan ollut vauhdikas kasvun suhteen! Vähän liiankin nopeasti on kaikki tapahtunut, ettei mukaan tahdo keritä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mellkein pitää nipistää itseään, että tällainen kevään vauhti on totta. Harvemmin sireenit avaa kukkiaan toukokuussa, mutta nautitaan nyt tästä. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Upea tuo valeunikon kukka! Sävy on hieno!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näin nyt ensikertaa luonnossa tuon ihanuuden ja tykkään kukasta kovin paljon, toivottavasti saan säilymään kukkapenkissäni.

   Poista
 5. Voi mitä ihanuuksia sinulla kasvaakaan. Aivan mielettömän upeita. Minulla on myös luonnonlaji-pionikuume! Vaikea vaan löytää niitä :( Onneksi sain nyt ihastella täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SH! Ei noita luonnonlajisia ole kyllä joka marketissa myynnissä kuten kiinanpioneja. Viimekesänä onnistuin bongaamaan Viherlandiasta Jyväskylästä tuon ruusupionin. Kovasti noita joutuu kyselemään taimistoilta ja on onni jos löytää jostain. Kuolanpioni on helppo kasvattaa itsekin siemenistä.

   Poista
 6. Upeita kukkia! Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Samoin sinulle!

   Poista
 7. Ihana toukokuu.
  Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Oikein mukavaa kesää sinullekin ja kurkkaillaan kukkakuulumisiamme!

   Poista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)