26. kesäkuuta 2016

juhannuksen surinoita

Otsikointi viittaa lähes taukoamattomaan, suorastaan äänekkääseen surinaan ja hyrinään, mikä pihalta kuuluu avonaisen terassin oven kautta sisälle saakka. Ruusuissa ja juuri avautuvissa pionien kukissa on kimalaisia  ja muita pörriäisiä ruuhkaksi saakka.  Pionin kukan alareunassa on yksi kimalainen saanut joko ähkyn tai kaverin pistoksen, huonosti on käynyt. Mutta tuossa ruuhkassa ei mikään ihme...


 Juhannus on mennyt rattoisasti pihapuuhissa ja mikäs, kun ilmatkin ovat olleet suotuisat. Pari pientä sadekuuroa ja muuten poutaa ja todella lämmintä ja nyt en valita kuumuudesta sillä ei ole vielä kovin kaukana muutaman päivän hyiset kelit. 

 Kukkapenkin päässä kukkii ilonani 'Ilo', nuori pensas ensikertaa kukassa runsaammin.

Nukke/keijunruusupensassekoitus on jokavuotinen ilo silmälle, kun vaan jaksaa aika-ajoin siivota pensaan raasut oksat pois, siihen hommaan pitäisi kehitellä panssarihaalari.
Kukkamaat ovat nyt vihdoin suhteellisen kunnossa, miten ne nyt yleensäkään voivat olla noiden vuohenputkien kanssa taistellessa, huoh... niitä riittää... Muutaman uuden kasvin olen istuttanut penkkeihin ja entisiä jämiä kaivelin pois, joko talveen uupuneita tai muuten vaan.. On niin mukavaa katsella alkavaa kukintaa ja kukkien muotoja, varsinkin kun olen lomalla ja on aikaa miihailla ja nautiskella.

 'Bowl of Beauty' pioni alkaa myös kukkimaan, pitkät kukkavarret huojuvat tuulen vireessä.


Kärhöt tekeyttävät nuppujaan ja joitakin kukkiakin on auennut, nuppuja on tulossa ihan mukavasti. Laitoin jalokärhöt tällä kertaa hieman eritavalla kasvamaan kuin muulloin. Tein keväällä ison muutoksen pihaan, vuorimännyt saivat kyytiä ja tilalle muotoutui viettävä kumpare, jolle istutin alppiruusuja varjomman puolelle ja aurinkoisen paikan kasveja toiselle puolelle. Kärhöt laitoin ruukuissaan kumpreen kolmelle sivulle ja leikkasin verkosta kaaret, joita myöten ne pääsevät kasvamaan kohti kumpareen keskustaa. Alku näyttää hyvältä ja kärhöissä on tosi kivasti nuppuja. Yhden kärhön 'Fujimisume'n laitoin kiipeilemään matalassa verkossa kumpareen päälle.  

 'Fujimusume'

 'Omoshiro'

Pari kuvaa vielä muutamasta muusta kukkivasta:

 Tummalehtinen pensaskärhö 'Clematis recta' aloittelee kukintaa, viimeksänä istutettu vielä melko pieni pensas...

Kirjokurjenmiekka 'Kermesina'

Ikivihreä alppiminttu, kukista en saanut kunnollista kuvaa, niissä on pieniä punaisia pilkkuja nielun pohjalla. Olis pitänyt niin könytä mahallaan, mutta jospa se tuosta kasvaisi hieman isommaksi, niin kuvaaminenkin onnistuis paremmin:)

 Koreahohdekukka kirjaimellisesti koreilee kananmunankeltuaisen sävyllään pihan perällä ja surisijat tykkää..

Japaninkurjenmiekat ja keltapäivänliljat kaveeraavat lähes vastaväreillään.

 Tummanpunaien marhalilja availee nuppujaan, tämä on aivan uusi tuttavuus puutarhassani. Lupaavalta näyttää. Harmittaa pikkuisen kun tiikerililjat vei talvi, ei nouse kuin itusilmusta laittamani taimet lavassa, onneksi sentään ne laitoin viimesyksynä. Kerrottu oranssikin meni pakkasiin. No sellainen kuuluu tähän harrastukseen ja on osana luonnon voimien mittelössä.

En voi olla vielä laittamatta kuvaa heisiangervo 'Amber Jubilee'n kukasta, on niin soma hän...


Luulen, että nyt on tämä kuvakimara valmis, mutta laitanpa vielä kuvan meidän juhannuspojasta pellonpientareellla, olimme juhannuksen enimmäkseen kaksistaan kun toisella meistä oli töitä. Oikein mukavaa loppujuhannusta ja tulevaa viikkoa!

13 kommenttia:

 1. Kaikkea ihanaa kukkivaa! Kylläpä onkin tyyppejä pionin kukassa, oho. Toivottavasti kimalainen oli vain päivänokosilla. Kadehdittava ajatus, nukkua pionin terälehtien lomassa.
  Niin paljon kaunista - ihanat ruusut ja kärhötkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti kimalaisen taival päättyi tuohon kukkaan��
   Nyt on niin paljon katsottavaa ulkona ettei muuta melkein ehdi tekemäänkään. Mutta eihän sitä puutarhurin tarviikaan muuta, eiks vaan..?

   Poista
 2. Kauniit pionit ja muutkin kukkast. Hyvää juhannus pyhäpäivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva, samoin sinulle!

   Poista
 3. Kyllä on kaunista! Jättäköön kärhö talvehtimaan paikoilleen? Minulla ei jalokärhöt menesty...mikä lie?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Jalokärhöt asuvat ruukuissa ja talvetan ne kellarissa, eli puljaan niiden kanssa syksyisin ja keväisin. Keväällä nostan ne ensin autotalliin ja ilmojen salliessa sitten ulos. Silleen pärjää noiden kanssa...

   Poista
 4. Kaunista, monilajista kukintaa pihallasi. Suloiset kärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajeja tuntuu kertyvän tällaiselle keräilijälle, mitään ei ole runsaasti mutta asialla puolensa.. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Kyllä noissa kukissa kelpaakin pöristä ja surista. Upeaa kukintaa puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimekesään nähden nyt tuntuu noita kimalaisia olevan todella runsaasti ja sehän passaa, niin lempeästi hyörivät kukkien kimpussa päivästä toiseen.

   Poista
 6. Hianoja kukkia! Hyvin oot jaksanu hyysätä nuata kärhöjä, ku ovat nii hyvinvoivan näköösiä. Mulla on ny huanoommat purkkikärhöt koskaa. Oli keväällä kärhömasennus, joka jatkuu erelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhömasennus, hih, ihana sana, mietin vaan että seköhän se miullakin meinaa tupata päälle ainakin keväällä, kun pitää alkaa puljata niiden kanssa. No joskus vaiva palkitaan, joskus ei todellakaan voi niin sanoa.

   Poista
 7. Oho, onpa monta kimalaista samassa kukassa!
  Ihania kuvia!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)