8. kesäkuuta 2016

keskiviikkoiltana paistaa aurinko

..mutta on viileää. Uhkaavat myrskyllä, mutta ei ehkä tänne itäiseen Suomeen. Kävin iltalenkillä, raikas, kirpeä tuuli tuntui kasvoilla. Linnut visertelivät ja olipa pikkuinen lehtokurpan poikanenkin tien vieressä lymyssä. Ressukka joutui pyrähtämään vaivalloiseen lentoon tiheästä heinikosta koiran nuuskutuksen säikäyttämänä, en muuten olisi huomannutakaan pikkuista. Sääliksi kävi, mutta onneksi koirakaan ei välitä noista linnuista tuon taivaallista kuten ei siileistäkään, melkein tuhahtaa että pah..
Kukkamaita tultuani kurkistelin, melkein jokaisessa kukkapenkissä on jotain kukkivaa, ja todella aikaisessa on useimmat. Tulppaanit jo lopettelevat kukkimistaan, viileys on jatkanut niiden kukoistusta. Harmi vaan, kun vieläkin on kesken "toukotyöt", mutta eipä tuo näytä haittaavan kasveja, vuohenputki vaan valloittaa turhan paljon tilaa, kun en ehdi kitkemään tarpeeksi. 
Mutta täytyy nauttia nyt näistä kukkivista ja odotella perästä tulevia, siperiankurjenmiekat ovat jo nupulla ja uskomatonta, mutta päivänliljakin, joka normaalisti kukkii viimeisenä, on puskenut nuput lehdistönsä ylle. Niihin täyty palata sitten myöhemmin.

 'Calgary', aikainen, aivan uskomattoman hienon muotoinen valkoinen tulpaani

 'Belicia' kerrottu, pitäisi olla myöhäinen lajike, mutta samaan aikaanhan tuo kukkii kuin muutkin
 
Tämä tulppaani lainaa vaaleanpunaisen mesiangervon lehteä tuekseen, lajista ei ole varmuutta, ehkä 'Ollioules', tilasin aivan toisen värisen tulppaanin.
 ja uuden istutusalueen päällä kukkii nukkeakileja, näyttää viihtyvän oikein rehevästi.

Talven pakkaset tuhosivat minunkin pihassa joitakin kasveja, isoin niistä oli pikkujasmike, jäljellä pelkkä risukasa. Perennoista katosi kerrottukukkainen verihanhikki, alppiwulfenia, mantiot. ja tummalehtinen isorikko.  Osasyynä saattoi olla myös huono istutuspaikka, mutta minkäs teet, ei kaikki säily aina mitenkään. Saapahan etsiä uusia mielenkiintoisia kukkivia.

Mukavaa loppuviikkoa!

 

15 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei myrskyä tule, mutta sade on kyllä tervetullutta. Tänään jo satoi ja huomenna on luvassa lisää. Puutarha kiittää! Kaunista kukintaa sinulla. Tuo valkoinen tulppaani on upea. - Blogissani on arvonta, jossa palkintoina on kolme puutarhakirjaa. Käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyty on:) ja todella tapeeseen tuli vesisateet!

   Poista
 2. Suloinen tuo nukkeakileija.
  Meillä tuulee kylmästi, mutta toivotaan, ettei synny suurempia myrskyvahinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa jatkua nyt useamman päivän nämä vilukelit...hrr... mutta ensiviikolla tais jo luvata hieman lämpenevää, eipä se voikaan paljon huonompaankaan enää mennä, ei huvita nyt pihatyöt

   Poista
 3. Calgary on todella upea tulppaani ja minullakin se on ollut muutaman vuoden, mutta valitetavasti se taantuu melko nopeasti. Tänä keväänä se jäi kokonaan nousematta. Huikean kaunis nukkeakileija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi otin kuvia kaunistuksesta, on jotain mistä muistella jos tuppaa taantumaan niin pian.

   Poista
 4. Ihanat tulppaanit ja nukkeakileija on huippusöpö!
  Voi harmi, että tuollaisia harvinaisia herkkuja meni. Kerrottu verihanhikki on muistaakseni ollut täällä kuvissasi, olen huokaillut sen kauneutta. Toivottavasti löydät jotakin kivaa noiden tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eipä se auta jäädä tuleen makaamaan, eikun uutta kehiin!J a vaikka samaa sorttia uudestaan paremmalla tuurilla:)

   Poista
 5. Kauniita! Talvi teki tuhoja monessa puutarhassa, olen itsekin viime päivinä havainnut uusia menetyksiä, mm. malva, mäkimeirami, jaloruusut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, harmillista... normaalisti hyvin selviäviä lajeja nuo.
   Itselläni pettymys on sen vuoksi suuri kun innostun kasveista niin suunnattomasti ettei mitään rajaa ja sitten .. :(

   Poista
 6. Upea valkoinen tulppaani, näyttää ihan joltain kellokukalta. Nukkeakileija on suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, jotain hyvin jaloa ja kellomasita on kukan mallissa. Nukkeakileija vaikuttaa tosi kestävältä ja saahan siitä siemeniä kerättyä talteen.

   Poista
 7. Kivan färine tua alin tuluppaani. Jaa-a, kuinkahan mun alappivulffeenialle käy. Uurelle hankinnalle, jonka ahaneuksissani halakaasinki viälä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin en oikein ihastunut väriin mutta sitten se hetken kukittuaan näyttää aika suloisen pastelliselta:) Toivotaan, että sinulla säilyy alppiwulfenia, ainakin puolikkaista toinen, mulla oli varmaan paikkakin huono, liian kuiva ja aurinkoinen, taitaa viihtyä enempi varjon puolella.

   Poista
 8. Upea tuo nukkeakileija ja muutkin kukkaset. Aurinkoista viikonloppua:)

  VastaaPoista

Kiva kun kävit! Kiitän ja ilahdun kommenteista :)