25. heinäkuuta 2016

lähes trooppista lämpöä ja muutama kesäkuva

No nyt tarkenee, jos lie niin kylmää ollutkaan. Sateet ovat olleet melko tiuhaan vieraana mutta nyt on jo mennyt useampi päivä ilman pisaraakaan. Yölämpötilatkin huitelevat kahdenkympin paremmalla puolella.

 Kiiltomalva

Kesäretki Tommolan tilalle tuli tehtyä ja taas sieltä löytyi ehdottomasti tarvittavia (hmm..) kukkia pihaan. Olen pykäämässä reunimmaiseen tontin nurkkaan varjopihaa ja sinne tarvitsee taas kaikkea uutta kivaa. Löytyihän niitä muutamia, erilaisia kuunliljoja ostin sekä keijuängelmää ja jaloängelmää. Ihana tähkäkimikkikin kotiutui meille, haisee hieman erikoiselle mutta siedettävästi. Huomasin vaan istuttaessani, että aluellehan menee tosi paljon kasveja, jos alkuperäinen suunnitelma toteutuu. Nyt peittyi vasta musrto-osa nurmikkoalueesta, yhdellä nurkalla on hiekkakerros, joten en tiedä, mitä siihen sitten laittaisi, aika näyttää. Onneksi pihasta löytyy enenstään rönsytiarellaa, taponlehteä, kolmilehteä, peittokurjenpolvea ja ehkä muitakin varjoon sopivia, joten ei tarviste kaikkea ostaa. Meillä on täällä Joensuun seudulla kasvien vaihtorinkikin facebookissa, sieltä voi osua kohdalle sopivia juttuja.
Matkalla tuli käytyä myös Viherlandiassa ja Plantagenissa, silloin satoi todella rankasti ja Viherlandia tuntui melkein hukkuvan veteen. Läheisessä Kuokkalan kartanossa valkoisessa salissa kahvittelimme klassisen musiikin tahdissa, ah.. se oli niin rauhoittavaa.

Hannes Autereen huone
 Kuvan lähde: http://kuokkalankartano.fi/galleria/

Työt ovat alkaneet viikko sitten ja nyt huomaa, miten paljon piha vaatiikaan aikaa pysyäkseen jossain ruodussa, ei ehtisi paljon muuta. Viikonloppuna keräsimme vattuja, niitä on todella runsaasti näillä kulmilla ja nam..talven varalle saimme pakkaseen ihan mukavan määrän. Niiden paras aika alkaa olla jo ohi, nyt voisi suunnistaa vaikkapa tattimetsään.

  Tarhajuorun kappale:)

Nyt täytyy vaan nauttia keskikesän väreistä ja tunnelmista, värejähän pihassa riittää, keltaisesta sinisen ja punaisen kautta valkoiseen, pian alkaa illan sävyt tummenemaan ja tulee elokuun ihanat kuutamoillat ja saa laitella vaikka kynttilöitä ulos. Mutta ei ihan vielä, ensin nautitaan valoisa aika pois!

 Mitkä lie jäärät siinä, kaksin aina kaunihimpi:) 

Mukavaa viikkoa kaikille lukijoille!
10. heinäkuuta 2016

Kanadanlilja ja Ritausma

Aamun pikaotoksia pihamaalta, punainen kanadanlilja 'Liliun canadense' avasi ainoan nuppunsa ja väri on aivan upea. Kukka on vaan hankala kuvattava, kun on niin kohtisuoraan alaspäin.Alkuperältään virolainen ruusulajike 'Ritausma' on akvarellimaalattuine kukkineen niin kaunis, harmi vaan, kun on arka sateelle. Nuput menee ruskeaksi kuten Mustialan ruusussakin mutta jos säästyy sateelta, niin mielestäni se on yksi kauneimmista näkemistäni ruusuista. Kukkanuppuja on n. kymmenen jokaisen latvan päässä, joten kukintaa riittää melko kauan.8. heinäkuuta 2016

Buckeye Belle ja muita kuvia viikolta 27


Tätä, jos mitä olen odottanut pionirintamalla, Buckeye Belle kukki ensimmäisen kerran. Olen istuttanut sen n. 3 kesää sitten ja nyt vihdoinpyöräytti peräti kaksi tummanpuhuvan punaista kukkaa. Odottaminen kannatti, kukan väri muuttui valon mukaan ja hohti välillä satiiniselta. 

Viime syksynä istutin kolme pellavaliljan mukulaa, niistä nousi kaksi joista toinen on kitulias. Kukan väriä oli hyvin vaikea saada toistumaan oikein, on niin loistavan kirkkaan punainen. En tiedä miten tämä menestynee jatkossa, mutta täytyy muistaa olla keväällä varovainen kitkiessä, alut ovat näköjään niin hentoiset. Olin varmaan nytkin vahingoittanut toista alkua.

Hempeän möyheän Sarah Bernhardin sain äidin kukkapenkistä muutama vuosi sitten ja luulin sen olevan perinteinen tummanpunainen, tämä oli kiva yllätys ja muisto äidistä.

Tänään aamulla oli helteisen kosteaa ja aurinkoista, kaikkialla kiilteli pisaroita kuin pieniä kirkkaita helmiä. Aamut ovat parasta näin kesällä. Muutaman aamuna olen lähtenyt lenkille jo varttia vaille viisi, kun uni karkaa silmistä niin toivottoman aikaisin. Liikkelle lähtöä on hieman jarruttanut karhujen liikuskeleminen parin viikon ajan tässä tienoilla, mutta nyt näyttää siltä, että ovat siirtyneet toisiin maisemiin. Kettuja olen tavannut useanan aamuna, pari poikastakin kisaili tiellä, kun eivät huomanneet heti minua. 
Ilmat ovat olleet hyvin vaihtelevia, välillä sataa rankasti ja välillä aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta, lämpötilat parinkymmennen asteen paremmalla puolella. Ihan kelpo lomakelit. Kukkia pukkaa ymäri pihaa, mutta en nyt ole kiireiltäni kovin paljon kuvannut. Sukujuhlat viime lauantaina antoivat paljon ohjelmaa leipomisen ja muun järjestelyn merkeissä, siskokin oli kylässä viikon päivät. 

Vielä on lomaa ensiviikko ja kukkakaverin kanssa on tarkoitus käydä vuotuisella Tommolan tila -retkellä sekä Viherlandisaa ja Plantagenissa. Siinäpä se päivä kuluukin melko tarkkaan.

Lopuksi vielä pari pisarakuvaa tältä aamulta... ja joskus se epäonnistunutkin kuva näyttää ihan hauskalta...


 Mukavvaa viikonloppuu!